ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

Njegovo veličanstvo BAKALAR!

Vrijeme je korizme...ne mogu reći da sam neki vjernik i da svaku nedjelju idem u crkvu, ali tradiciju su mi usadili kako moja nona, tako i moja mama. Nadam se da će i moja djeca usvojiti nešto od toga. Još kao mala sjećam se noninog bakalara, uvijek smo blagdanima  uživali u njemu. Ostane ti to negdje zauvijek, bez obzira na to što je više nema često se sjetim tih naših druženja za blagdanskim stolom.
Mama je neprimjetno preuzela taj običaj kuhanja bakalara na bijelo, i još mu dodala i brodet. Za prste polizati. Danas, i od kada imam djecu nastavila sam i ja. Najveća mi je pohvala bila kada je tata rekao: pa ovo kao da je mama skuhala.
Ovaj bakalar danas kuhala sam svekrvi i svekrvu...znam da ga vole i kad sam ih pozvala na ručak nije bilo greške kod izbora menija.
Bakalar od 60 dkg stavila sam močiti. Trebao bi se močiti 3 dana i svaki dan mijenjati vodu. No naravno, ja sam ga močila 1 dan, što znači da  je ostao tvrđi.

 

BAKALAR NA BIJELO

60 dkg suhog bakalara
cijela glavica češnjaka
maslinovo ulje oko 1,5 dl
0,5 suncokretovog ulja
1 kuhani krumpir u kori

Bakalar prerezati pilom i staviti u expres lonac  s jednim većim krumpirom u kori i kuhati oko jedan sat. Imam sreće, pa ga je mama stavila kuhati u konobu jer miris koji on širi i nije ugodan. Zapravo to je i najgori dio. Kada je bakalar kuhan slijedi čišćenje. Bitno je za paštetu da se čisti dok je još vruć. Voda u kojoj se kuhao pustiti za brodet. Kod njega se sve iskoristi osim kože i velikih hrskavica. Ja sam stavila dva tanjura, u jedan sam odvajala ružnije komade i sitne košćice za paštetu, a u drugi ljepše komade za brodet. Znači od 60 dkg bakalara dobila sam i predjelo i glavno jelo.
Nekada se bakalara tukao drvenim batom, a danas...ubacila sam sve odvojeno za paštetu u multipraktik. Cijeli režanj češnjaka sam očistila, nasjeckala i dodala u padelicu u koju sam stavila pola dcl maslinovog ulja. Kratko popržiti i ubaciti u multipraktik. Uključiti. Kada se bakalar dovoljno usitnio, polako dodavati ulje, najprije suncokretovo, zatim maslinovo. Ovisno o bakalaru, pašteta će ili "piti" ulje ili neće. Zna se dogoditi da jednostavno ulje ne upije nego samo ispliva. Zatim dodati soli i papra ovisno o ukusu. Trebali bi dobiti paštetu nježne strukture i lako mazivu. Što se tiče ulja, koristila sam i suncokretovo za blaži ukus paštete.


Paštetu namažite na prepečeni kruh ili na običan, kako vam paše. Kod nas je običaj da u posno vrijeme bakalar poslužimo uz rezance i kelj na češnjaku. Tako da smo dobili i toplo predjelo...
Za glavno jelo iskoristila sam one bolje dijelove bakalara za...


BAKALAR NA BRODET

2 kapule
3 veće mrkve
1/2 tetrapaka tekućeg pomidora
3 lovor lista
4 češnjaka
peršin
bakalar
1,5 kg krumpira

Kapulu iskosati, mrkvu naribati i ubaciti na maslinovo ulje, dodati češnjak i početi dinsati. Kada je zažutilo dodati pomidor, lovor i obične vode. Kuhati dok mrkva i kapula ne omekšaju, dodajući vode. Krumpire narezati na ploškice i ubaciti u kapulu i mrkvu. Ako se bakalar močio samo jedan dan, dodati ga kad i krumpire, u protivnom na kraju. Dodati vodu u kojoj se kuhao bakalar i kuhati dok krumpiri ne omekšaju. Na kraju dodati iskosani peršin. Jelo prije posluživanja pustiti barem 15 minut da odmori.


Broj komentara: 10:

  1. Dva krasna tradicionalna recepta. Bakalar na bijelo obožavam, brudet baš i ne, ali fino izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. I kod nas obožavan i rado kuhan pogotovo kao gulaš.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda stvarno super. Bakalar na bijelo obožavam, al još ga nikad sama nisam spremila. Tvoj je fantastičan, bar na slikama, al sigurna sam da su i svekrva i svekar bili zadovoljni :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve izgleda vrlo ukusno, nisam imala priliku da probam bakalar, ali cu sacuvati recept jer je sve tako lepo i detaljno objasnjeno.:))) p.s. fotkice su posebno njamiii...:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Brodet izgleda divno! Lijepo je što si preuzela tradiciju svoje mame i none, a nadam se da će i tvoja djeca sačuvati dio vaše tradicije i prenijeti ju dalje na svoje potomstvo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda. Jako volim bakalar na bijelo brudet ipak malo zaostaje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljiva kombinacija, moram priznati da mi nije izgledala privlačno na prvoj slici, nekako sve to smiksano, ali opet sa ovim prilozima, kao pašteta, vjerujem da je ukusno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takav je naš običaj, sve je po starinski, kako je radila moja nona

      Izbriši