četvrtak, 1. svibnja 2014.

KuVarijacije - Pita sa šparugama

Uh, na svu sreću da sam ovu pitu napravila u sredini mjeseca, jer da sam je ostavila za kraj ne vjerujem da bi stigla. Tamara baš smo se nasmijali i dok sam radila ovu pitu i dok smo je jeli. Muž i ja smo bili oduševljeni, a djeca...to ćeš čuti malo kasnije. Dakle...


Šparuge koje sam koristila za ovu pitu ubrane su u Drnišu. Zamijesila sam tijesto i skužila da nemam ovog protvana za pite, zamisli ja neki food bloger, a nemam protvana za pitu i to nikakvog. 100 posto sigurna odem do mame da vidim ima li ona, kaže sve bacila jer su zaruzinavili. Što ću sada, ta pita lijepo izgleda samo u tom protvanu. Još ko mala sam se naučila da ne smijem dramatizirati oko neuspjelih stvari i odlučih se za manji pravokutni.
Ova pita nam je trebala biti ručak, meni možda i bi, ali ostalim članovima sam napravila maneštricu u slučaju ne sviđanja.


Sve sam ja apsolutno napravila po receptu Pite od šparuga, u pravokutnom obliku. Kako mi je ostalo tijesta nisam imala vremena za neke rešetkice pa sam napravila bezvezne kuglice po sredini. Djeca su me stalno pitala što mi to znači. Pa ništa kažem ja, ostalo tijesta. (i nije nešto jelda?)
E sad sjeli mi za stol, opet ona ista komentiranja...stalno nešto novo, kad ćemo normalno jesti? Kada smo je muž i ja probali oduševili smo se, sve je super usklađeno, mmmm fino...muž kaže ajde opet napravi. Njih dvije sam trebala snimati dok su jele. I najmanji komadić šparuge su izvukli van i jele ono što je ostalo, a to je...ni sama ne znam. U svakom slučaju, ja ću ponoviti iako i samo za nas dvoje, a njima okrajci bez šparuga

Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice ledene vode

Utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete grube mrvice. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom pa pecite 10 minuta na 200°. Maknite rižu i papir pa vratite tijesto u pećnicu na 5 minuta dok ne dobije lijepu boju.

Nadjev
  • 200 g očišćenih divljih šparuga
  • 1 manja kapula
  • 100 g pancete izrezane na manje komade
  • 100 g kuhanog kukuruza
  • 2 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • sol i papar po ukusu

Na malo ulja prodinstajte kapulu pa dodajte komadiće pancete da se poprže sa svih strana. U zdjelici razmutite jaja. Dodajte slatko i kiselo vrhnje, ribani parmezan te sol i papar.  Kukuruz pomiješajte sa kapulom i pancetom. Na pečeno tijesto rasporedite šparuge narezane na manje komade te mješavinu pancete i kukuruza. Zalijte smjesom od vrhnja i jaja. Pecite 20 - 25 minuta dok nadjev ne očvrsne i dobije lijepu boju.

 


3 komentara:

  1. Baš si me nasmijala s uvodnim dijelom. Naravno da se pita može peći i u četvrtastom kalupu, samo treba prilagoditi količinu tijesta/nadjeva ukoliko je kalup veći/manji.
    Drago mi je da se odraslima svidjelo i baš mi je žao što nam nisi snimila video da vidimo cure kako izvlače šparuge :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda odlicno; steta sto divljih sparoga nema ovdje, ali i kupovne ce posluziti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma snašla si se to je i najvažnija, a na kraju ste i guštali

    OdgovoriIzbriši