Izabrala sam jedan autohtoni rukavački recept (Rukavac, mjesto iznad Opatije). Kao djevojka radila sam ga s mamom, a danas ga ja radim sa svojom djecom. Puno je posla oko njega, ali isplati se trud. Prvi dan smo skuhali marune i očistili, a drugi dan sam radila desert. Iskoristite ukućane da vam pomognu u pripremi, jer stvarno treba puno vremena. No nemojte odustajati, nikako!
GRAŠNJAKI
Tijesto:
- 1/2 kg brašna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- sol
- 5 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice likera od dunja (rum)
- 1 dkg kvasca
- 2 dl mlijeka
- 10 dkg margarina
- 1/2 paketa maslaca
- 1/2 kg očišćenih maruna
- malo soli
- malo cimeta
- žlica likera od dunje (rum)
- 10 dkg šećera
- mlijeka po potrebi
- U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac. Mutiti spiralnim nastavcima.
- Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka.
- Sada slijedi najteži dio...(bilo bi najbolje da se radi u paru). Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji vam je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje. Ja sam koristila malu padelicu i frigala po 4 grašnjaka.
- Znači nakon rezanja ne puštati da se više dižu. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom.
- Znači najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.
Na ovom linku možete pogledati kako je izgledalo moje snimanje s Petrom Jelinić i priču o Grašnjacima.
U pocetku sam pomislila da su u pitanju krofne :) Dopada mi nadev, deluje preukusno!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiDivno izgledaju, zanimljiv mi je nacin izrade. Dobiju bas lijep oblik, pa jos ovako posuti secerom u prahu, bas su privlacni.
OdgovoriIzbrišiJesu, hvala
IzbrišiJela sam ih na Dobreću i mislila sam da je to recept njihovog kraja. A sad si me zbunila s Rukavcon.
OdgovoriIzbrišiKako god, super su ti ispali
Žena koja je dala ovaj recept, još pred puno godina rekla je da je to pravi rukavački specijalitet. A znaš kako to ide kod njih i prepucavanje...
IzbrišiOh, izgleda i zvuci tako dobro...Voljela bih probati!
OdgovoriIzbrišiObavezno!
IzbrišiOh, ovo je da se rastopis od miline... obozavam kolacice sa kestenom u kom god obliku bili.:)))
OdgovoriIzbrišiŠaljem jedan!
IzbrišiI meni su na početku izgledale kao krafne. Divno izgleda obožavam ovakve tradicionalne recepte.
OdgovoriIzbrišiZapravo i jesu samo punjene marunom
IzbrišiOvo je tako divno i baš posebno, jako mi se sviđa.
OdgovoriIzbrišiHvala ti
Izbriši