Evo jedne štrudlice punjene sirom, baš posebne, onako za uz mlijeko. Djeci se jako svidjela.
Tijesto:
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- vrećica suhog kvasca
- 2 žumanjka
- 125 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 4 žlice usitnjenih blanširanih badema
- 1 jaje za premazivanje
- 500 g svježeg sira
- 1 jaje
- 100 g šećera
- korica jednog limuna
- 50 g limuncina (kandirane korice limuna)
Priprema:
- U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira.
- U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.
- Pustiti na toplom da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom, maslacom i dodati u tijesto s kvascem. Sve lijepo izmiješati da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti opet da se diže.
- U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke.
- Tijesto podijeliti u dva dijela i stanjiti ih na debljinu od 1 cm. Premazati oba dijela s nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle.
- Peći pola sata na 180 stupnjeva
Izgleda da smo svi u tom nekom ludom periodu nedostatka vremena, problema i nezadovoljstva :( Nadam se da sa sunčanim danima dolazi i poboljšanje!
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se recept, može biti i slano i slatko, mada ja uvijek biram slatko!
A da, ja sam se zabrinula za tebe što te nema...a i meni isto...
IzbrišiNadam se da lepše vreme dolazi. To nam svima želim. Testo deluje baš mekano i pahuljasto.
OdgovoriIzbrišiJe, odlično je!
IzbrišiVerujem da bi mi se dopao ukus, ova strudla sarzi sastojke koje volim :)
OdgovoriIzbrišiSuper je, trebaš probati
IzbrišiSve nas je nekako dohavtio taj čuveni proljetni umor. Biti će bolje sigurno.
OdgovoriIzbrišiŠtrudlica odlično izgleda!
Ma biti će...
IzbrišiImam recepte za gužvare s makom i orasima, ali sa sirom, provjeren, nisam imala niti jedan. Do danas! Zasitili smo se 'sirom u slano'. Ovo ide u rernu vrlo skoro!
OdgovoriIzbrišiJavi dojmove...:)
IzbrišiIspečeno, pojedeno! Prekrasna je, hvala na receptu! Mljeveni bademi u samom tijestu, nisam do sad tako pekla, a stvarno dodaju i okusu i teksturi. Sir, vanilija, limun... stari znanci. Prefino!
IzbrišiČekamo tvoj blog post...:) Hvla ti na isprobavanju...:)
IzbrišiThis sounds so good.
OdgovoriIzbriši