Uvijek kada sam pokušala pripremiti patku, mama me odgovarala od nje, kao da je njoj ispala uvijek suha. Pretraživala sam malo po netu i svugdje našla da se patka treba dugo peći na nižoj temperaturi. Morala sam ja to probati. U Lidlu sam našla povoljnu patku od cca 2,2 kg (vjerojatno instant) i radila po receptu također iz kuharice Lidla, odnosno slovenca Tomaža.
- 1 patka
- 2 naranče
- 1 jabuka
- timjan
- žlica crvene paprike
- 200 g heljde
- peršinov list
- sol
- papar
- mlinci
Promiješati ulje s crvenom paprikom. Patku dobro nasoliti iznutra i izvana, zatim premazati mješavinom ulja i crvene paprike. Iscijedimo jednu naranču po njoj, a drugu narežemo na komadiće. Napunimo patku s jabukom i narančom i pospemo timjanom. Stavila sam je u glinenu posudu s poklopce. Na malo ulja staviti patku i peći na 180 stupnjeva dva i pol sata. Nakon pola sata okrenuti jedanput da se zapeče i s te strane, pokriti s poklopcem da ona polagano pušta svoju masnoću.
Heljdu kuhati u zasoljenoj vodi i pustimo je da nabubri. Procjediti i zapeći u tavi na pačjoj masti. Na kraju dodati sjeckani peršin.
Mlince preliti kipućom vodom, putiti da odstoje par minuta, procijediti i također zaliti pačjom masti...
I što reći na kraju? Ja sam oduševljena, kako mesom tako sočnošću. Kao da ne jedeš perad. Heljda savršeno paše, iako sam je jela samo ja (zato sam i napravila mlince za ostale ukućane), ma plus pet...slijedeći put ću se poigrati i s drugim voćem, kao i s drugim premazom...jedva čekam da nađem ponovo patku...:)
U budućnosti bloga imam u planu raditi kratke video uratke pripremanja banalnih stvari. Puno pitanja koja mi upućuju čitatelji su upravo jednostavne stvari za koje sam mislila da se podrazumijevaju.
U mom prvom videu je prikaz soljenja i punjenja patke. Nije neka ljepota, ali se učim i nadam da će slijedeći biti bolji...
Bravo za post, bravo za video! I naravno, patku :) Želim ti još puno takvih dobrih recepata! Uvijek je ljepše i lakše kad vidiš kako se nešto radi.
OdgovoriIzbrišiOpa-pa-pa patka!:) Za mene je ovo pravo konkretno jelo, obožavam patku s mlincima. I heljda ide super, ma za prste polizati:)
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda, ja nisam razumjela mamu kako uopće može jesti patku a sa mi je kožica od patke najbolja stvar na svijetu.
OdgovoriIzbrišiI ja je punim narančom i jabukom, mariniran slično ali u karinadu dodam i češnjak u prahu. Pustim da odstoji cijelu noć a prije pečenja namažem
OdgovoriIzbrišije sa medom. Tako med ne pusti da se patka osuši pa se može peći i na većoj temperaturi kraće vrijeme.
je sa
medom.