Kvasni nastavak
20 g aktivnog kvasnog nastavka
60 g pšeničnog brašna 40 g vode
60 g pšeničnog brašna
Starter (koji ste napravili prije ili vam je netko poklonio) izvaditi iz frižidera par sati na sobnu temperaturu. Kada se on aklimatizirao izvaditi 20 gr startera, pomiješati ga s 60 g pšeničnog brašna i 40 g vode, pomiješati sastojke i pričekati da im se volumen udvostruči. Ostatak nahraniti brašnom i vodom i vratiti u frižider ako nećete peći. Ah, hranim ga svakako...nekad istim omjerima (35 g startera, 35 g brašna, 35 g vode) nekad većim omjerom startera 50g startera 25 g brašna i 25 g vode, ma sve je dobro. (nekad pustim duže, kada imam vremena, samo nemojte kraće, nikada se ne žurite s kiselim tijestom).
Glavno tijesto
150 g kukuruznog brašna
400 g pšeničnog brašna
50 g kukuruzne krupice
580 g vode
12 g soli
Kukuruzno brašno i krupicu popržiti na suho u tavici i preliti s 400 g vrele vode. dobro promiješati da se otope grudice i pustiti da se ohladi. Kada se ohladilo dodati 400 g pšeničnog brašna i ostatak vode. (180 g). Dobro izmijesiti tijesto i napraviti autolizu. Autoliza je proces kod kojeg se miješaju brašno i voda te se smjesa ostavlja mirovati najmanje 30 minuta do 4 sata. Zašto je bitna? Brašno upija vodu, što aktivira enzime koji pospješuju stvaranje glutena, te započinje razgradnja škroba u jednostavnije šećere koji će služiti kao hrana kvascu. (možda se čini komplicirano, ali kad se uhvati mot, sve ide kao po loju 😃) Nakon autolize dodati kvasni nastavak i sol. Mijesiti u dva navrata po dvije minute otprilike (a i tu varam 😃🤣) u slijedeća dva sata napraviti 4 presavijanja i savijanja (nisam ni tu često dosljedna 😃)
pustite ga da se diže na sobnoj temperaturi i ako zaboravite nema veze. Negdje navečer, premijesite tijesto, oblikujte, stavite u košaricu, pokrijte i na spavanac u frižider. To se zove hladna fermentacija, može biti između 6 sati i više. Hladna fermentacija daje bolju probavljivost kruhu. Drugi dan zagrijte pećnicu na najveću moguću temperaturu. stavite posudu (ja imam od gize) u pećnicu. Kruh iscrtate i napravite "uho" . Kada se pećnica zagrijala izvadite posudu i stavite kruh na papir za pečenje u posudu, poklopite i na najjačoj temperaturi pecite 20 minuta. Nakon toga otklopite, smanjite temperaturu na 180 i pecite 25 minuta. obavezno pustiti da se ohladi prije rezanja. 😃
Nadam se da ste sve pohvatali, ako niste pišite...
Želio bih vam svima preporučiti vjerodostojnog i iskrenog privatnog zajmodavca koji mi je odobrio zajam u roku od samo nekoliko sati nakon toliko neuspjelih pokušaja da ga dobijem. Bio sam iznenađen i sretan što me privatni zajmodavac spasio i ponudio mi zajam s kamatnom stopom od 2%. Kontaktirajte je odmah ako vam je potreban hitan zajam. E-pošta: christywalton355@gmail.com
OdgovoriIzbriši