četvrtak, 14. ožujka 2013.

Reznice lavande

Dok gledam kako pahulje proljećuju ispred mog prozora ne mogu vjerovati da sam uspjela samo jedan dan izaći u vrt i očistit suho lišće sa cvijeća i obrezati lavandu. Pošto sam se tek prošle godine preselila u kuću, pola okućnice mi je zapravo još gradilište. Uspjela sam urediti samo kamenjar na parkiralištu i zasaditi lovor višnju. Slijedeći radovi tek slijede, a kad?...ne znam, s obzirom na vrijeme.
Ako kupujete sadnice dobro znate da su one jako skupe i za okućnicu kakvu ja imam trebalo bi mi hrpu para. Prošle godine mi je mama razdjelila trajnice iz svog vrta a ja sam kupila ljetnice, lavandu i puzeći ružmarin. Kako je moja lavanda ojačala odlučila sam je porezati i pikirat.



Lavandu sam obrezala i uzela najjače grančice na kojima sam napravila kosi rez i poskidala sve listiće pri dnu. Kosi rez služi da se na što većoj površini može stvarati korijen.



Pripremi se humus sa pijeskom (ja sam imala od prošle godine već gotove važiće u kojima sadnice nisu uspjele)  i hormon za ukorjenjivanje. Grančice se umoče u hormon, malo protresu, u važićima se napravi rupica u koju gurnemo grančicu pazeći pri tom da nam bijeli prah ne ispadne. Zemlja se malo potisne oko reznice.




I sad samo trebamo čekati ukorjenjivanje, ako se to dogodine imat ću 16 sadnica lavande koje ću presaditi. Vrtlarstvo je vječito eksperimentiranje, ako ne probate ne možete ni znati što ćete dobiti. A kad dobijete nema većeg veselja...DA to sam sama uzgojila!



Broj komentara: 12:

  1. Na isti način ih i ja presađujem iako kad presađujem kupovnu lavanda nikad ne uspijem već samo presađujem lavandu moje pokojne bake koju mi je dala mama s Raba i uspješno raste u mom vrtu u Kastvu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je istina, od prošle godine su se samo dvije uhvatile, vidjet ćemo što će biti od ovih...

      Izbriši
  2. Evo prethodnih dana i kod mene su reznice zasađene,sada samo držim fige da mi uspije koja,jer ove zime otišao mi je jedan veliki lavandin grm,što mi je jako žao:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A da, treba stalno raditi reznice u takvim slučajevima...

      Izbriši
  3. Jedino što kolko-tolko mogu uzgajati je cvijeće na balkonu :)
    Ali znam kakvo je veselje kad nešto nikne. Bravo za lavandu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja na žalost nemam svoj komad vrta, a na lođi ama baš ništa ne uspijeva. Obožavam miris lavande , baš će ti biti lijepo kada se dobro primi i razlista i rasvjeta.

    OdgovoriIzbriši
  5. Drzimo fige da sve reznice lepo puste korencice, nema nista lepse nego videti biljcicu koju si posadila i negovala da se primila i da fino napreduje.:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Bilo bi super vidjeti slike konačnog dizajna dvorišta, kamenjara i slično. Vjerujem da je jako lijepo. Ja sam prošle godine uređivala vrt, tj. sadila cvijeće po prvi put i mogu reći da sam jako zadovoljna ishodom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Malo dalje pogledajte po postovima pa cete vidjeti kamenjar i cvijeće koje raste u njemu. Sada uređujem travnjak pa ce stići slike u kasnu jesen. Hvala na kmentaru

    OdgovoriIzbriši