četvrtak, 30. siječnja 2014.

Maneštra od graha, leće i ječma

Ne znam koliko vi koristite mahunarke i žitarice u svojoj prehrani,  mi često. Ova maneštrica je idealna za ove hladne zimske dane da ugrije tijelo, mada je mi često jedemo i ljeti. Meni je jako zgodna jer je djeca vole, a uvijek napravim za dva dana. U slučaju da mi ostane zamrznem pa mi bude za krizne dane. Dobro podnosi zaleđivanje.


Mahunarke su  najveći izvor biljnih proteina u prehrani, a kada se kombiniraju sa žitaricama može se postići zadovoljavajuća vrijednost aminokiselina. Kombinirajte mahunarke s C vitaminom jer je veća iskoristivost željeza. Malom djetetu, već od osam mjeseci možete dati ispasiran grah s naribanom jabukom. Ja uvijek ubacim svježi peršin kad je sve gotovo, koji je također bogat C vitaminom.


Količine su proizvoljne za ručak od dva dana i 4 osobe, nekako najviše stavim graha (dvije zdjelice od 3dl) , pa nešto manje ječma (jednu zdjelicu) i onda leće (jednu zdjelicu). Nećete pogriješiti u omjerima. Sve zajedno stavim močiti večer prije.
Drugi dan, procijedim vodu i zajedno sa suhim kostim stavim prokuhati, kada zavri opet bacim vodu. (kaže se da manje napuhuje). Zatim ponovo nadolijem vode i stavim zajedno s tri lista lovora koji također sprečava nadimanje kuhati u express lonac. Kuha se oko pola sata do 40 minuta, ovisi o starosti graha.


U drugi lonac (uvijek koristim neki ogroman) stavim dinstati dvije kapule,  tri mrkve izrezane na kockice, komadić korijena celera, tri lista celera (ja ga stavim cijeloga jer će poslije biti izmiksan) , može mala peperoncina ako volite ljuće. Dinstam, zatim dodam pomidora (tekućeg) iz tetrapaka (oko 2dl), posolim, popaprim, zalijem vodom da prekrije i pustim da se kuha dok kapula i mrkva ne omekšaju. U međuvremenu dodajem vode ako fali. Kada omekšaju, možete pustiti komade, ali ja zbog djece ispasiram u kremu. U to dodam skuhane grah, leću i ječam, promiješam i dodam vode ako fali, može i više jer stajanjem se zgusne. Vratim na vatru i pustim da još jedno provri. Ugasiti. Očistiti češnjak, stavim oko tri, nasjeckati zajedno s peršinom (može svežnjić) i dodati maneštri. Zaliti maslinovim uljem. Pustim oko pola sata prije nego se ide jesti, a  još je bolja drugi dan. Nasjeckati suho meso, staviti u maneštru i poslužiti.


Dobar tek!

Broj komentara: 10:

  1. Uh ovo bas fino izgleda a kako ja nikad nisam ovako pravila nemam pojma koliko cega treba staviti. Mozes li bar onako od oka da kazes koliko stavis pasulja, koliko jecma a koliko lece i koliko soka od paradajza dodajes? List od celera bacis kad se sve prokuva ili i njega ispasiras?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo vraćam se u recept i staviti ću od oka, ali se ništa neće dogoditi i ako bude više ili manje

      Izbriši
  2. Divna ti je ova maneštrica. Mi radimo ričet (grah s ječmom), a cušpajz od leće sam za sebe. Isto sa suhim mesom, mrkvicom i sve to... Ovakvi cušpajzi baš pašu u zimsko doba, i kak si i sama rekla još su bolji drugi dan :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I mi doma volim maneštrice , ja inače prefeririam najviše fažol i ječam ali moji jako vole i leću i slanutak.Fino i nutricionistički na prvom mjestu zimi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna manestra!
    U mom domacinstvu svi obozavamo ovakva variva; dodatak dimljenih kostiju / mesa ih cine specijalnim obrocima (koje uglavnom kuhamo zimi).

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan receptic i fotkice, nekako sam odmah ogladnila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Mi beu pasulja ne možemo zamisliti zimu, a i leti se nađe na stolu... U mom starom kraju se pasulj često kombinovao sa ječmenom kašom, mada ja to tada nisam volela. Sad bi mi se verovatno dopalo...

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovakva jela jako volim, moraću da ovaj tvoj recept isprobam.

    OdgovoriIzbriši