nedjelja, 31. svibnja 2015.

KuVarijacije...Uvrnuta pužić peciva

Pokvario mi se fotoaparat, otišla elektronika i baš sam tužna. Nije bila neka super mašina, ali je služila svrsi. Vraćam se na idiota, kojim su snimljene i ove fotke. Nisam baš nešto pri parama da bi si mogla priuštiti novi, tako da nema više igranja, nažalost.
U zadnji tren sam sudjelovala u igri KuVarijacija. Ovomjesečna tema su bila Uvrnuti pužići. Sada kad je lijepo vrijeme uglavnom smo vani i malo vremena provodim u kuhinji. No, ova peciva su mi se baš zasviđala i onako baš kampanjski ih napravila danas prije posla, zadnji dan sudjelovanja. U pauzama na poslu pišem post i obrađujem fotke...divota.
Meni se baš sviđaju, a moji su samo govorili za ručkom...mmm.




Uvrnuta pužić pecivo

Sastojci: 
500 g brašna
150 ml mlijeka
150 ml vode
20 g svježeg kvasca
50 ml ulja
1.5 kašičice soli
1 kašičica šećera
malo maslinovog ulja 

za premaz

1 jaje
1 kašičica soli



Postupak:

1. U jednoj posudi pomiješati vodu, šećer i kvasac i ostaviti sa strane 10-ak minuta.
2. U veću posudu prosijati brašno, dodati sol, mlijeko, ulje i prethodno pripremljen kvasac. Zamijesiti tijesto dok ne postane svilenkasto i elastično. Pokriti posudu krpom i ostaviti oko jedan sat, ili koliko je potrebno da se tijesto udvostruči.
3. Nakon što je naraslo, tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova, i svaki razvaljati na pravokutnik približno 25 cm x 15 cm. Premazati tijesto četkicom umočenom u ulje.
4. Tijesto isjeći na trake širine oko 2 cm, po kraćoj strani, ali tako da ne prosiječete tijesto do kraja, do kraja, već obod tijesta treba  ostati nerazrezan.
5. Zatim krenuti od jednog kraja i dijagonalno motati tijesto u rolnu, koju na kraju treba zaviti u oblik puževe kućice
6. Poredati peciva na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih 30 minuta.
7. Umutiti jaje sa solju i premazati peciva. Posuti sezamom ili kimom i peći oko 15 minuta na 200°C ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.


Kako sam sve radila nabrzaka, naravno da sam pogriješila kako treba razrezati tijesto, ja sam ga rezala po dužoj strani, a ne po kraćoj. Ispala su isto lijepa i ukusna. Slikala sam i postupak, ali je krivi, tako da skoknite do originala...



Broj komentara: 6:

  1. odlicni ! I ja sam kampanjac, objavljujem tek danas . Odlične fotke . Što se tiče novog aparata , potpuno te razumem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ponekad baš u tom kampanjskom pristupu naletimo na odličan recept. Imala sam namjeru sudjelovati, ali eto, nisam stigla ...
    Baš mi je žao za fotić, želim ti da čim prije nabaviš novog. Mislim da je povratak na "idiota", onako k'o s konja na magarca

    OdgovoriIzbriši
  3. Žao mi je zbog fotića. Držim fige za novoga ubrzo. Pužići su ti baš lijepo ispali.

    OdgovoriIzbriši
  4. Žao mi je što je otišao aparat. Pužići su svima ispali različiti, kao i većina tema iz Kuvarijacija ;) Interesantno izgledaju, to motanje je forica ;) Puno pozdrava i želim ti da Deda Mraz porani ove godine pa te obraduje sa fotićem... Kiss

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlični davno sam ih radila ali znam da su bili jako dekorativni a što se tiče fotića kupiti ćeš novi ne brini bilo to za mjesec ili godinu, ali biti će a nadam se da nećemo mi biti uskraćeni za tvoje postove

    OdgovoriIzbriši
  6. Žao mi je za fotić,i znam kako se osećaš, polako, kupiće se i novi a meni lično su i ove slikice lepe. Peciva su ti jako lepa.

    OdgovoriIzbriši