Susjeda me nazvala i pitala da li bi napravila neki desert od trešanja za Opatijski list. Naravno da sam pristala. Naš kraj je poznat po lovranskim mesnatim trešnjama. Ove godine su nešto slabije rodile, ali ima ih.
Odlučila sam se za preokrenutu tortu od trešanja.
Kako sam još uvijek bez fotoaparata (dala sam ga popraviti) fotke su takve kakve jesu .
Preokrenuta torta od trešanja
SASTOJCI
400 g očišćenih trešanja
325 g maslaca
5 žlica šećera u prahu
2 vanilin šećera
4 jaja
220 g tekućeg meda
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
50 gr nasjeckane čokolade
200 gr usitnjenih badema
100 ml višnjevače
U tavi rastopiti 75 g maslaca, na njemu uz miješanje dodati šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati očišćene trešnje i pirjati 5 minuta. Šupljikavom žlicom izvaditi trešnje i staviti ih u manji kalup za torte na namašćeni papir. Tekućinu u tavi pustiti da se još malo zgusne kuhajući pa preliti trešnje.
Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. 250 g maslaca kremasto izraditi mikserom, umiješati jedno po jedno jaje i med. Posebno pomiješati brašno s praškom za pecivo, cimetom, komadićima čokolade i bademima, pa ga s višnjevačom primiješati u mokru smjesu. Izliti biskvitnu smjesu po trešnjama pa peći tortu 60 minuta. Da ne bi zagorjela torta u kasnijoj fazi pečenja pokriti je aluminijskom folijom. Pečenu tortu ostaviti da se malo ohladi pa je okrenuti i poslužiti.
Dok sam ja slikala Mimi se motala i najradije bi pojela ovaj komad koji sam stavila na travu, no uspjela sam je nekako smiriti i legla je kraj mojih nogu i čekala da završim.
Javila mi se jedna čitateljica koja je probala tortu i nije joj uspjela. Kaže da je zagorjela. Znači treba obratiti pažnju na kalup u koji se stavlja torta da ne bi tekućina curila Treba se dobro obložiti papirom. Med koji se stavlja u biskvit treba biti tekući. Svaka pećnica peče drugačije, znači čim se vidi da kolač dobiva jaču boju odozgora staviti aluminijsku foliju. Meni je torta uspjela iz prve i nadam se da će i vama.
Intervju koji sam dala za Opatijski list možete pročitati iz ovog isječka....
Divnu boju ima; bravo za 'preokretanje' u Opatijskom listu!
OdgovoriIzbrišiHvala ti!
IzbrišiOdličan recept si odabrala za Opatijski list! Baš mi je drago za intervju!
OdgovoriIzbrišiMislila sam da je samo moja lovranska trešnja podbacila ove godine, ali eto ispada da je kod svih tako.
Super mi je ljetni look zaglavlja bloga :)
Zato su smokve rodile ko lude, biti će marmelade! Baš mi je super kako ti uvijek primjetiš moje kemijanje zaglavlja :)
IzbrišiDopada mi se ova tvoja preokrenuta tortica, deluje socno :)
OdgovoriIzbrišiZapravo je više kao kuglof, ali fini kuglof
Izbriši