subota, 5. rujna 2015.

Kolač od amula (šljiva), maka i kokosovog ulja

Ova kišna i tmurna subota prilika je da napišem post nakon dva mjeseca pauze. Iza mene je bezbroj torbi koje čekaju na raspremanje, jer jučer smo napustili našu ljetnu kuću i vratili se u jesen-zima-proljeće kuću. Bilo je ovo jedno divno ljeto, s toliko sunca da smo se stvarno nakupali i nauživali. Da ne govorim o druženjima, događanjima i svemu ostalom što nosi ljeto.
Kao i svake godine posjetila sam svoj otok, barba je bio zadužen za ribu, da ne pamtim koje godine sam se toliko najela...a i s prijateljima sam guštala u ribi...





Kuhala sam ja, slikala, ali nikako na red doći post. Tako da se danas vraćam na početak ljeta i kolač od amula koje sada možete zamijeniti šljivama. Recept je objavljen na Gastro.hr .

Kolač od amula (šljiva), maka i kokosovog ulja

Sastojci:
  • 115 g maslaca
  • 125 ml kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 3 žlice maka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 200 g glatkog brašna
  • 190 g integralnog brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta
  • 15-20 amula

Priprema:
  1. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. Okrugli lim premazati maslacem.
  2. Pjenasto izmiksati omekšali maslac sa šećerom, makom i kokosovim uljem. Dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i vrhnje pa izmiksati.
  3. Posebno pomiješati obje vrste brašna, dodati prašak za pecivo, sol i cimet. Umiješati malo po malo brašno u smjesu s maslacem. Zatim izliti u lim i prekriti amulima.
  4. Peći oko 40 minuta ili probati čačkalicom, ako nije pečeno pustiti još malo.
  5. Kolač se treba skroz ohladiti da bi se lakše mogao rezati. Vrlo je sočan i izdašan.
Umjesto amula možete koristiti bilo koje drugo voće.



Čini mi se da će još biti sunca i da se ljeto ne da. Možda još koji put zaplivam, a ako ne...volim ja i jesen i sve čari koje ona nosi...

Broj komentara: 6: