ponedjeljak, 14. rujna 2015.

Kolač od smokava, kardamoma i maslinovog ulja




Sezona je smokava. Ove godine su stvarno rodile i svaki drugi dan kako sazrijevaju tako ih pospremam u marmeladu. Pretraživala sam malo po netu u potrazi za nekim novim receptom, naišla na -ovaj- i prilagodila  ga po svom guštu. Prvi put sam koristila kardamom kao začin. Sjemenke mi je kolegica donijela s putovanja, ali nikako ih upotrijebiti. Mislila sam kako će imati sličan ukus cimetu (ne znam zašto) ali to je skroz neki novi ukus. Djeci se uopće nije svidio tako da su pojele komad i više nisu tražile repete. Odraslima se svidjela. Sestri sam odnijela za nju i šogora i rekla da podjele, a ona kako je počela jesti, samo je promrmjala kako on ne voli smokve i sve smazala u trenu.
  

Količina svježih smokava ovisi o kalupu o kojem pripremate
1 1/4 šalice brašna
1/4 šalice samljevenih badema
1/4 žličice soli
1 žličica sode bikarbona
1 žličica prašak za pecivo
1/4 žličice đumbir u prahu
6 kardamom mahuna
2 jaja
1/2 šalice ječmenog slada ili meda 
1/2 žličice limunove ili narančine korice
2 žlice mlijeka ili vrhnja
1/4 šalice marmelade od smokava
1/2 šalice maslinovog ulja
 



Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prepolovljene smokve ravnomjerno rasporediti na dno posude. 
Prosijati brašna, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i đumbir u veliku zdjelu. Otvorite kardamon mahunu i istući sjemenke u mužaru. Dodati ih u suhe sastojke i promiješati.
U zdjeli istući jaja, ječmeni slad, i koricu limuna.. Dodajte mlijeko i marmeladu, i polako dodavati maslinovo ulje.
Dodati suhe sastojke u mokre i promiješati. Uliti u kalup gdje su već posložene smokve. Peći oko 30-35 minuta. Ostaviti da se ohladi i preokrenuti


Meni je još bolja drugi dan kada se okusi malo prožmu



Recept je poslan za igricu Ajme koliko nas je čija je domaćica Snežana s bloga Sneško domaćica.

Broj komentara: 12:

  1. Divan pozdrav ljetu. Rado bih se poslužila jednom kriškicom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je veoma lep kolač! Više sam puta pokušavala da napravim nešto sa smokvama i sve pripremljeno voće je doživljavalo istu sudbinu - da bude pojedeno pre nego li se i odmere sastojci za kolač :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda. Ja si baš želim jedno stablo smokvi, baš ih volim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Smokve u kolacima nisam probala, ali imam par recepta koji me izazivaju:) Ovaj tvoj je jedan od takvih :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Smokve su za mene voće broj 1. Na mom blogu imam nekoliko recepata za kolače sa smokvama. Probala sam i u slanoj varijanti nešto kao salata ili predjelo, mada je to meni bio glavni obrok, gde sam koristila smokve, šunku, sir i začine. Odlično je i ja volim mešavinu slatkog i slanog a kolačima neću ni da pričam. http://sneskodomacica.blogspot.rs/2012/04/kolac-sa-smokvama.html i http://sneskodomacica.blogspot.rs/2012/04/kolac-sa-smokvama.html i http://sneskodomacica.blogspot.rs/2016/03/kolac-sa-dzemom-od-smokvi.html

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidim da si učestvovala već u kuvarskoj igrici Ajme, koliko nas je... Imaš odlične recepte sa smokvama a tema za ovaj mesec su baš sveže smokve a ja sam domaćica. Volela bih da se tvoji recepti nadju medju ostalim a vezani za ovu igricu. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na pozivu, nisam ni skužila da je objavljeno, obavezno šaljem recepte...

      Izbriši