četvrtak, 14. siječnja 2016.

Marinirane srdele

Stalno pronalazim načine kako djeci privući ribu. Stvarno nisu oduševljene njome, a ja se trudim da je imamo barem jednom tjedno, kao ono...to vam je dobro za mozak i bla, bla, bla... Uh kada vide da čistim ribu, zakolutaju očima. Tako mi je jučer muž donio dvije kile srdela, sve sam očistila i pofrigala. Dio smo imali odmah za ručak, a dio sam stavila u marinadu. Kao dijete nisam je voljela, a danas uživam u njoj. Eto, takav način spremanja ribe se donekle sviđa mojoj djeci. Pojedu malo kapule, malo ribe i ja sretna...


Recept je iz mamine bilježnice i objavljen na Gastro.hr .

  • 1 kg srdela
  • 3 dl octa
  • pola litre vode
  • maslinovo ulje
  • 3 velike kapule
  • 10 zrna papra
  • 1 žlica smeđeg šećera (bijelog)
  • lovorov list
  • po želji: limun na kolutove (nisam imala nešpricani), timijan, ružmarin, oštro brašno 


Priprema:
  1. Kapulu narezati na kolutove, posoliti i prepržiti na maslinovom ulju.
  2. Podliti mješavinom octa i vode, dodati šećer, zrnca papra, lovorov list i ako želite limun, ružmarin i timijan.
  3. Pustiti da kuha dok kapula ne omekša. Ohladiti. U međuvremenu očistiti srdele od iznutrica, skinuti glave, postrugati ljuske (ili kao ja prepustiti prodavaču da taj posao obavi umjesto vas), oprati i ocijediti.
  4. Svaku srdelu uvaljati u oštro brašno i pržiti u ulju. Pustiti da se ohladi. Kada je sve hladno, srdele posložiti u zdjelu i zaliti mješavinom kapule i octa.
  5. Pustiti najmanje 3 sata da se marinira u frižideru. Ne morate sve odmah pojesti već može stajati barem tri dana u frižideru. Za prilog poslužim lešo krumpir s rikulom.

Broj komentara: 7:

  1. Ni ja nisam voljela ovakve srdele, ali sada se davim u njima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikad nisam jela ovako spremljene srdele, ali jako ukusno izgleda i sigurno ću probati. Ne znam da li bi se srdele mogle zameniti giricama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ti stavim svu plavu ribu šarune, plavice, romb, palamidu. Čak i kada pečem veliku ribu je znam isfiletirati i staviti u kapulu. Mislim da bi i girice mogle proći, nisam nikada probala.

      Izbriši
  3. Odlično jelo! Isto prvo pržim srdele za ručak, ako kaj ostane onda ih mariniram za drugi dan.

    OdgovoriIzbriši
  4. A tako su zdrave a i jeftine i sami neznamo kakvu deliciju imamo čast na pijatu degustirati

    OdgovoriIzbriši