Recept je iz mamine bilježnice i objavljen na Gastro.hr .
- 1 kg srdela
- 3 dl octa
- pola litre vode
- maslinovo ulje
- 3 velike kapule
- 10 zrna papra
- 1 žlica smeđeg šećera (bijelog)
- lovorov list
- po želji: limun na kolutove (nisam imala nešpricani), timijan, ružmarin, oštro brašno
Priprema:
- Kapulu narezati na kolutove, posoliti i prepržiti na maslinovom ulju.
- Podliti mješavinom octa i vode, dodati šećer, zrnca papra, lovorov list i ako želite limun, ružmarin i timijan.
- Pustiti da kuha dok kapula ne omekša. Ohladiti. U međuvremenu očistiti srdele od iznutrica, skinuti glave, postrugati ljuske (ili kao ja prepustiti prodavaču da taj posao obavi umjesto vas), oprati i ocijediti.
- Svaku srdelu uvaljati u oštro brašno i pržiti u ulju. Pustiti da se ohladi. Kada je sve hladno, srdele posložiti u zdjelu i zaliti mješavinom kapule i octa.
- Pustiti najmanje 3 sata da se marinira u frižideru. Ne morate sve odmah pojesti već može stajati barem tri dana u frižideru. Za prilog poslužim lešo krumpir s rikulom.
Ni ja nisam voljela ovakve srdele, ali sada se davim u njima.
OdgovoriIzbrišiKo i mi i to paar dana
IzbrišiNikad nisam jela ovako spremljene srdele, ali jako ukusno izgleda i sigurno ću probati. Ne znam da li bi se srdele mogle zameniti giricama?
OdgovoriIzbrišiJa ti stavim svu plavu ribu šarune, plavice, romb, palamidu. Čak i kada pečem veliku ribu je znam isfiletirati i staviti u kapulu. Mislim da bi i girice mogle proći, nisam nikada probala.
IzbrišiOdlično jelo! Isto prvo pržim srdele za ručak, ako kaj ostane onda ih mariniram za drugi dan.
OdgovoriIzbriši:)
IzbrišiA tako su zdrave a i jeftine i sami neznamo kakvu deliciju imamo čast na pijatu degustirati
OdgovoriIzbriši