Molat je mali otok u zadarskom arhipelagu, meni najdraži. Moj tata se rodio tamo, a cijeli moj život vezan je za taj otok. Prijatelji, nezaboravna mladost, nana i dida i jedna stara kamena kućica.
U nekim novinama sam pronašla da je ova pita od rogača tradicionalni molatski recept. Moja nana ga ne sprema, ali zato je meni bila prilika da ispečem ovu odličnu pitu. U nadjev s rogačom se slobodno možete igrati i ubacivati začine, jabuku i sve što mislite da bi pasalo. Moj nadjev je više laganiji, onako za djecu...:)
Pita od rogača
Prhko tijesto:
300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
Limunova korica
Nadjev:
6 dl mlijeka
150 g šećera
200 g griza
200 g mljevenog rogača
80 g maslaca
4 jaja
Sok i korica jedne naranče
Priprema:
1. Umijesiti prhko tijesto i pustiti u frižideru da odstoji sat vremena.
2. Za nadjev zakuhati mlijeko sa šećerom, dodati griz i kuhati oko dvije minute dok ne zgusne.
3. Maknuti s vatre, dodati rogač, sok i koricu od naranče. Pustiti da se prohladi i umiksati jaja i maslac.
4. Tijesto izvaditi iz frižidera, ostaviti komad tijesta za trakice, a ostatak razvaljati između dvije prozirne folije i obložiti kalup za tortu.
5. Uzdignuti rubove do vrha kalupa. Rasporediti nadjev i napraviti trakice od ostatka tijesta i posložiti na vrh pite.
6. Staviti peći na 180 stupnjeva sat vremena. Pustiti da se ohladi pa rezati.
7. U nadjev se može još dodati rum, naribana jabuka ili cimet. Ovisi o vašim ukusima.
Baš izgleda onako rustikalno, starinski...
Divan tradiocionalni kolač, volim takve recepte.
OdgovoriIzbrišiBaš izgleda moćno!
OdgovoriIzbrišiDivna pita a rogač svakom desertu daje posebnu notu, ova pita baš zove da se proba
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiIzgleda baš dobro, a s obzirom na rogač odmah mi je i omiljeno :)
OdgovoriIzbrišiPrepredivan kolač!!! Volim sve sa rogačem i sigurno ću ga probati. Baš mi je zanimljiv fil... :)
OdgovoriIzbrišiSuper je, probajte, hvala vam!
OdgovoriIzbrišiRecept je odličan, prvom prilikom pravim :)
OdgovoriIzbriši