- lisnato tijesto u kockama (morala sam uzeti cijeli paket od 500 g jer je zaleđen pa mi je malo ostalo. Trebaju vam dvije kocke za okrugli kalup. Od viška sam napravila malu štrudlicu od sira)
- glavica brokule (malo veća)
- maslaca
- 1 poriluk
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 80 ml vode
- nasjeckanog vlasca (nisam imala friški pa sam stavila sušeni)
- sol, papar
- maslac
- papar
- 150 g gorgonzole
- 1 jaje
Razvaljati prvu koru u krug, dovoljno veliko da se obloži okrugli kalup. Obložiti kalup, a višak tijesta odrezati. Staviti na kratko (10 min) u zamrzivač, trebalo bi i drugi krug razvaljati i isto staviti u zamrzivač dok se priprema ostalo, da tijesto ne bude gnjecasto. Izvaditi iz zamrzivača prekriti tijesto folijom ili papirom za pečenje na koju stavimo grah koji će prekriti površinu (da se tijesto ne napuše) i u pećnicu na 15 minuta, odnosno dok ne postane svijetlo smeđe. Ukloniti grah i foliju, vratiti u pećnicu i peći još 5 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Dok se peče podloga, pripremiti nadjev. Kuhati cvjetiće brokule u kipućoj zasoljenoj vodi oko dvije minute, procijediti i pustiti da se posuše.
Rastopiti maslac u tavi i popržiti poriluk izrezan na sitne komadiće. Dinstati ga i podliti s 80 ml vode. Kada omekša, ali ne i dobije boju dodati vrhnje za kuhanje, vlasac, sol i malo crnog papra. Dobro promiješati i maknuti s vatre. (u originalu se još doda senf i estragon, ja ga nisam imala).
Na ohlađeno tijesto najprije dodati mješavinu s porilukom, zatim brokulu koju lagano utisnemo u poriluk. Na sve to natrgati komade gorgonzole. Rubove pemazati dijelom umućenog jaja i na nadjev staviti okrugli dio tijesta koji bi trebao biti razvaljan u zamrzivaču. Ja ga nisam držala i isto mi je bilo ok. Štipkajući tijesto napraviti rub i višak odrezati. Premazati tijesto ostatkom jaja, vilicom malo pobockati i peći 25 minuta na 200 stupnjeva. Odnosno dok ne dobije zlaćanu boju. Pitu pustiti da se malo prohladi. Dobra je i topla i hladna. Ja je jela i za ručak i za večeru.
Kako sam koristila i stabljiku brokule, ovo ona strši sa strane, nisam ni vidjela dok nisam počela obrađivati fotke..he, he...poseban tač!
Super izgleda. Nisam se nikada sjetila posuditi kuharicu u knjižnici, ustvari nekako se u zadnje vrijeme najčešće okrećem internetu kada trebam neki recept.
OdgovoriIzbrišiPrelepo deluje. O ukusu ne moram ni da razmišljam, znam da bi mi baš leglo. Sjajno!
OdgovoriIzbrišiIngrid ovo izgleda sjajno! Odlična ideja!
OdgovoriIzbrišiHvala curke
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda famozno i ja osobno ne volim brokulu ali moji doma za ovim sline.
OdgovoriIzbriši