srijeda, 27. travnja 2016.

Falafel pečen u pećnici

Drugi tjedan  radim ujutro...skroz neka druga dimenzija života. Druženje s djecom, zajedničko učenje, razgovaranje, sve ono što radimo samo telefonski. Upisala sam satove tenisa s roditeljima naše djece koja igraju tenis. Boli me svaki mišić na tijelu, ali sam zadovoljna. Borim se s bioritmom jer sam naučena ići kasno spavati, ali odmorim se popodne. Hrana je još jedna stavka drugačijeg razmišljanja kad radiš ujutro. Kuham za dva dana i funkcionira.  Prošli tjedan sam nakuhala slanutka za dva dana salate, napravila od njega paštetu s tunom po Milicinom receptu. i odlučila raditi Falafel. Falafel se inače friga u dubokoj masnoći, no ja sam odlučila raditi laganiju verziju i spekla ga u pećnici u kalupima za muffine. Za svaki slučaj skuhala sam i još nešto za djecu ako im se ne bude svidjelo i dobro da jesam...probale su i nisu oduševljene. A muž? Pa on je sve pojeo. Ja mislila kako ću uzeti drugi dan za marendu, a on  nije ostavio ni jednu lopticu. Jako mu se svidjelo. Možda će se i djeca naučiti jednog dana...



  • 1 i pol šalica kuhanog slanutka (ako pržim u ulju, samo ga navečer namočim, ne kuham)
  • stručak peršina
  • stručak celera
  • 1 žličica suhog korijandera
  • pola žličice mljevenog  kima
  • pola žličice papra
  • pola žličice čilija u prahu
  • pola žličice kurkume
  • 4 češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica limunove korice
  • maslinovo ulje
  • 1/3 šalice brašna
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • tahini
  • jogurt



Slanutak namočiti 12 sati i skuhati ga u express loncu. (možete koristiti i onaj iz konzerve). U multipraktik dodati slanutak, peršin, celer, začine, sve osim brašna, praška za pecivo i ulja. Izmiksati, ne treba skroz glatko, zatim dodati 3 žlice maslinovog ulja i brašno pomiješano s praškom za pecivo. (Ako pržim u ulju, obavezno moraju odstajati par sati u frižideru. U slučaju da vam se čine premekani, dodati malo brašna.) Kalupe za muffine premazati maslinovim uljem, formirati kuglice i peći 15 do 20 minuta u pećnici.




Za umak sam uzela tri žlice domaćeg  tahinija i pomiješala ga s jogurtom. Možete poslužiti s tartarom ili umakom koji vam paše. Dosta su žestoki pa  začine prilagodite svom ukusu.



Nemaju krskavu koricu, ali su blažeg okusa i sočni iznutra.
Imam puno celera u vrtu i on se super uklopio u ovu kompoziciju

Broj komentara: 9:

  1. Ja sam imala takvih problema kada sam počela raditi popodne, stvar navike pretpostavljam.
    Jako mi s esviđa ova ideja falafela u pećnici, manje je masan zasigurno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači ti si imala obrnutu situaciju...Ovaj Falafel uopće nije masan, kao neki slani, pikantni kolačić je...

      Izbriši
  2. Kupila sam nedavno kalup za muffine ali s malenim rupama, veličine recimo ping pong loptice. Pitao me muž šta ću s tim. Rekla sam, ne znam, izgledale su veće na slici! Sad znam što ću s tim kalupom :) taman za kuglice falafela. Izvrsna ti je ta ideja s pečenjem umjesto prženja u dubokoj masnoći. Ne volim ni to ni pohanje. Ovo je tako dobar kompromis! A što se djece tiče... proći će ih. Moja nije htjela humus ali je jela slanutak u varivu. Falafela pak nije znala kad je dosta. Kako im volja koji dan, valjda :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja baš često koristim te kalupe, amli muffini su mi zapravo bolji od velikih. Što se tiče djece, ja stalno ponavljam to što ne vole pa će valjda jednog dana zavoljeti...he, he

      Izbriši
  3. Desilo mi se da sam jedne godine, dok sam radila, morala raditi posle podnevnu smenu..uh što sam mrzela, večito sam išla gladna na posao i jedva čekala prvu pauzu da nešto pojedem..Falafele nisam nikad probala, mada sve ovo što ide u njih, volim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan recept i divno izgledaju loptice. Inace obozavam ga jesti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš su ti zgodne ove kuglice, super ideja za pečenje u pećnici.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmmljac! Vrlo često pripremam bezmesne polpetice i obavezno ih pečem u pećnici. To je zakon! Odlično rješenje za zaposlene žene ... brzo i super zdravo!

    OdgovoriIzbriši