Zreli su zapravo tek kada počinju padati. Ispred moje kuće raste jedno veliko stablo, ali bobice otpadnu i nikada da dođu na red. Ove godine sam to promijenila i u dva navrata skupila bobice s poda čim su pale i napravila sirup i marmeladu.
Marmelada je malo zahtjevnija jer se moraju vaditi koštice, no sirup je vrlo jednostavan.
800 gr opranih drenjula
800 gr šećera
8 dl vode
Sve skupa staviti u posudu i kuhati dok bobice ne omekšaju. Znači koliko bobica, toliko šećera i vode. Kada su bobice omekšale kroz gusto sito procijediti sirup i staviti u sterilizirane staklenke i staviti u hladnjak. Ono što vam je ostalo u situ propasirati da bi se odvojile koštice (ja sam radila ručno) dodati odokativno šećera (oko 15 dkg) i još prokuhati da se šećer rastopi i spremiiti u steriliziranu staklenku. Ja sam imala male količine koje smo odmah potrošili, ali vi slobodno, ako imate pomagače za skupljanje povećajte. Plod drenjula i kora priređeni kao čaj liječe bolesti crijeva.
Recept i slikice su od prošle godine i objavljene na portalu Gastro.hr. Ne znam da li ću stići ove godine pobrati jer već na veliko padaju, a ja nemam vremena za skupljanje. Trenutno sam u šljivama.
Čula sam da je zdrav, ali probala nisam, kakav okus ima?
OdgovoriIzbrišiOpori, ali ja volim tako...
IzbrišiDivna boja i gustina marmelade, a svideo bi mi se i ukus jer volim i ja oporo. Kod nas ih zovu drenjine, ali do sada ih nisam spremala, a ni jela..
OdgovoriIzbrišiJako su pimpljave, ima ih još puno, ali ne stignem
IzbrišiOdlično izgleda i baš sam znatiželjna kakvog je okusa. Nikad nisam imala prilike probati, a ne znam jesu li mi ljepše bobice ili marmelada. :)
OdgovoriIzbrišiHe, he, a kod mene ih nema ko brati...
Izbriši