četvrtak, 15. travnja 2021.

Vege bolonjez

Volim isprobavati nove recepte i obogaćivati naš dnevni jelovnik. Nisu baš svi oduševljeni tom idejom, ali uglavnom pojedu. Dugo se spremam pripremiti ovaj "fejk" bolonjez, ali sam uvijek preumorna za slušanje negodovanja od strane moje obitelji. Godišnji je bio pravo vrijeme za sve egzibicije i mogu reći da je bilo komentara, ali se sve pojelo, mada su neki još pojačali s pršutom, drugi sa sirom, ali se sve pojelo.

Glavna zvijezda ovog bolonjeza je crvena leća i zapravo sve radite kao i s mesom samo ubacite opranu crvenu leću. Nekako sam odokativno koristila namirnice, tako da je ostalo bolonjeza i za sestru, ali su ukusi pogođeni...


2 manje kapule

3 manje mrkve naribane

komadić korijena celera, nariban

200 g crvene leće

1 dl crnog vina

3 dl salse ili tekućeg poma

3 češnjaka

peršin, list celera, origano, malo timjana 

sol, kajenski papar

maslinovo ulje


Sve ovo možete zamijeniti, i raditi kako inače radite bolonjez...vino se može izbaciti, začini se mogu dodati koje vi volite.

Kapulu sam dobro popržila na maslinovom ulju, posolila, dodadala naribanu mrkvu, celer i crvenu leću. Kada se sjedinilo, zalila sam vinom i tekućim pomom, popaprila, dodala češnjak i sve začine osim peršina. Zalila vodom i pustila da krčka sve dok leća ne omekša. Dodavati vode do gustoće koju želite da vam bolonjez ima. Kada je skuhano posuti nasjeckanim peršinom.

Mi smo poslužili uz zelene rezance i posuli obilato sirom grana padano.

Mislim da je dobro imati za ideju ovakvo jelo...

 


2 komentara:

  1. Divan ti je recept, draga! Danas smo muž i ja u slast ručali ovaj fini vege bolonjez i oduševljeni smo ukusom. Hvala ti za odličan recept, unapred se radujemo reprizi. Šaljem ti veliki pozdrav ❤

    OdgovoriIzbriši