četvrtak, 2. veljače 2023.

Farinata

Stalno bi nešto kemijala i isprobavala. Tako sam kupila slanutkovo brašno, koje je čekalo, čekalo...i eto pretvorilo se u Farinatu. Mislila sam i palačinke raditi s njim, ali kako su djeca bila "oduševljena" s ovim jelom odustala.

U svojoj jednostavnosti totalno je posebno, no svidjela se samo meni i njemu, a legenda kaže u jednoj od priča...

1284. godinu, kada je Genova u bitki kod Melorije pobijedila Pisu. Genovske galije po povratku našle su se u oluji i tijekom nevremena su se prosule bačve s uljem i vreće brašna od slanutka, miješajući i natapajući se s morskom vodom.
Kako su zalihe hrane na brodu bile skromne, čudna mješavina koja se stvorila nije bačena, već je data kao hrana zatvorenicima koji su bili na brodu i veslali. Mnogi od njih su odbili tu groznu kašu, ostavljajući je na palubi cijeli dan pod suncem, koje ju je peklo, pretvarajući je u neku vrstu zlatne palačinke. Vođeni glađu, drugi dan su je okusili neki zatvorenici otkrivši njezinu iznenađujuće ukusnu aromu.
Kod kuće, Genovljani su ponovili eksperiment, ali kuhajući smjesu u pećima na drva. Ovaj je recept brzo postao tradicionalno genovsko jelo pod nazivom, a kao podsmijeh neprijateljima iz Pise “l’ oro di Pisa“. Iz Genove se ovaj recept proširio i na mnoge druge mediteranske luke, pa i u inozemstvo, kad su tamo stigli talijanski iseljenici. 
Zapravo to je jedna velika beskvasna palačinka, i ako volite slanutak svidjet će vam se i ova pita. Odlična je topla, ali može i hladna, čak i drugi dan. Ja sam je za večeru jela bez ičega.
Radila sam je prema receptu s bloga Mrvica


250 g slanutkovog brašna

750 ml mlake vode

2/3 žlice soli

80 ml maslinovog ulja

grančica ružmarina, svježe mljeveni papar


Umiješati pjenjačom slanutkovo brašno, sol i mlaku vodu. Pustiti da odstoji najmanje dva sata. Pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Lim premazati maslinovim uljem i staviti u pećnicu dok se ne zadimi. (to će spriječiti ljepljenje). Dadati maslinovo ulje smjesi, kao isjeckani ružmarin i mljeveni papar. Tekuću smjesu izliti u vreli lim za pečenje i staviti u pećnicu na 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu.

 

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši