petak, 13. lipnja 2014.

Ručak za prijateljicu

Znamo se....pa jako dugo...blizu tri desetljeća. Prijateljstvo nisu raskinule ni daljine,  ni vrijeme. Uvijek se nađemo na našem otoku i onda kad nismo imali djecu i sada kad su nam djeca veća velika. No danas smo se prvi put našle kod mene. Nikad nisam kuhala za nju, a još veći izazov danas je bio što skuhati jer ima zdravstvenih problema.

Znaš ono kad ti sve teško padne na želudac...razmišljajući, tražeći, odlučila sam. Kao prvo skuhala sam čaj od đumbira (kojeg sam zaboravila poslužiti, ostat će meni sutra za pijuckati). Zatim juhicu od prosa, tikvica, celera, mente i peršina sa suncokretovim sjemenkama, za glavno jelo piletinu mariniranu u jogurtu, a kao prilog kus kus sa prepečenim tikvicama i tahinijem. Desert sam se odlučila raditi, ne dijetni već štrudlu s pudingom po Suzaninom receptu jer moram isprobavati recepte s njezinog bloga.

ČAJ OD ĐUMBIRA



Komad đumbira tanko narezati i kratko prokuhati u litri vode. Pustiti poklopljene da se ohladi. Dosta je jak, pa ako želite možete ga razrijediti vodom. Dodati po želji med, ali ga je najbolje piti samoga. Tu možete pročitati za što je sve  đumbir dobar.


JUHICA  OD PROSA I TIKVICA

Ovo je dobitna kombinacija za moju djecu, a proso odličan za organizam. Također možete pročitati koliko je proso zdravo i bitno je da nema glutena za sve one kojima smeta. 
Narezati dva češnja češnjaka, dodati 3/4 šalice prosa, tri tikvice narezane na kockice i par listova celera. Sve malo okrenuti na maslinovu ulju, posoliti, popapriti i zaliti vodom. Količina vode ovisi o tome koliku gustoću volite. Pustiti da se kuha oko 15 minuta i usitniti štapnim mikserom. Dodati nasjeckanu mentu i peršin. Suncokretove sjemenke prepržiti na suhoj tavi i poslužiti uz juhu. Ova juha je dobra i sljedeći dan mlaka ili hladna.


PILETINA S PROSOM, TIKVICAMA I TAHINIJEM

Pileća prsa posoliti, popapriti i marinirati u jogurtu i maslinovom ulju. Pustiti u frižideru da odstoji sat vremena. (dobiva se na sočnosti krtih pilećih prsiju). Pola šalice kus kusa preliti zasoljenom kipućom vodom da prekrije i pustiti da odstoji oko 15 minuta. Tikvice oguliti (ako imate neprskane pustiti koru), narezati i popržiti na maslinovom ulju, kratko, da ostanu hrskave, posoliti. Tahini raditi prema receptu.

 

VANIL KREM ŠTRUDLA

Za desert nisam išla na neku zdravu varijantu već sam isprobala ovu štrudlicu s bloga Taste of life i nisam pogriješila. Izdašna i jako ukusna. Djeca su bila oduševljena jer je punjena pudingom, a i prijateljica nije imala ništa protiv.


Kratko je trajalo, samo par sati druženja, ali se veselim jer se uskoro vidimo na našem otoku pa će biti više vremena. Nadam se da će nam se pridružiti i treća prijateljica pa ćemo do kasno u noć pričati i prepričavati o svemu...


Ručak je super prošao, prijateljica zadovoljna, želudac zadovoljan i do nekog novog kuhanja...

Broj komentara: 6:

  1. Sve za vjerne prijatelje; divan si rucak pripremila!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno je sastati se sa dragim osobama, pa jos uz ovakav rucak.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno i dugotrajno prijateljstvo, dragocijeno ! I odličan ručak za prjateljicu, krasno si je počastila i drago mi je da se i njoj svidjelo i da vam je i na ovom susretu bilo lijepo !

    OdgovoriIzbriši
  4. Mnogo je lepo kad se prijateljice sretnu, nekad bi bila dovoljna i čaša vode. Ti si joj pripremila izuzetno lep ručak a za vanil štrudlu znam da je odlična.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako lijepa gesta, svaka čast na trudu, za prave prijatelje sve! ručak

    OdgovoriIzbriši