petak, 3. lipnja 2016.

Varivo od mladoga boba i krumpira s kuhanom artičokom



Rijetko imam priliku kuhati samo za sebe i ono što samo ja volim. No ne volim jesti sama. Volim kad smo svi na okupu i mogu se pohvaliti da je to gotovo svaki dan. Družimo se za stolom, pričamo, smijemo se, rješavamo probleme...
Te nedjelje moji su otišli za Zagreb, ostala sam sama i mislim si što bi mogla jesti. Otrčala sam do mame u vrt i pitala je ako ima boba. Kaže ona i boba i graška (u drugom postu) i artičoka, kao i mlade salate.
Još kao maloj, mama mi je kuhala bob na ovakav način, pa zašto nešto mijenjati kad je okus odličan, a za pripremu vam treba tako malo vremena.
Količine su za jednu osobu i onako odokativno, vi si prilagodite svojim potrebama...


 
  • 15 mahuna boba
  • 2 manja mlada krumpira
  • 1 mlada kapula
  • maslinovog ulja
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar 



Očistiti bob. Kada je mlad, uopće se ne osjeti kožica. Kapulu sitno narezati. Krumpir narezati na kockice. U express lonac staviti maslinovo ulje i staviti sve potrebne sastojke. Posuti žlicom brašna, začiniti solju i paprom i doliti toliko vode da sve prekrije. Zatvoriti express lonac i kuhati oko deset minuta. Pošto sam ovaj put zaboravila žlicu brašna dodati na početku, zamutila sam ga s malo vode i zakuhala. No vi ne morate dodavati, ako više volite jušno. Kada je gotovo posuti svježim peršinom.
Artičoku sam kuhala u slanoj vodi i dodala varivu kada je bilo gotovo.

Uz čašu crnog vina, mladu tek niklu salaticu i prekrasnim pogledom na Kvarner uživala sam u ovom proljetnom jelu, koje me podsjetilo na djetinjstvo. Samo što tada nisam tako uživala kao danas.

2 komentara:

  1. Nista bez domaceg povrca. Cak i domaca articoka!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno jelo! ♥ Bob sam nekoliko puta spremala pre par godina, a onda zaboravila na njega.. Sad si me podsetila da bih mogla da ga nabavim i spremim nešto slično kao ti.

    OdgovoriIzbriši