subota, 13. svibnja 2017.

Priča o Microgreensu

Ingrid, znaš li što su Microgreensi? -pita me susjeda.
Micro što? - kažem ja...
Za klice sam čula i koristila ih, ali naziv Microgreensa nisam nikada čula....
Mama i ja bi se bavile  njima. Malo ih je zastupljeno u Hrvatskoj, mislim da bi dobro prošle - rekla je susjeda.
Ja sam za! 
Tako je krenulo, mic po mic i već u stakleniku imaju različite mlade izdanke brokule, leće, alfa-alfe, suncokreta i brojnih drugih. 
Moja mama, majstor vrta i glavni šljaker sadi, njeguje i zaljeva, sestra brine o ekonomskoj politici i  sa susjedom trudi se da Mladi izdanci malo po malo dođu na tržište, a ja pišem i isprobavam. 

Do sada  sam probala brokulu, leću, rotkvicu, ciklu, suncokret i ječam. Stavljamo ih stvarno posvuda...za Uskrs sam ih posula po šunki kao ukras. Svaki dan ih stavljamo u juhu, smoothie, svježi sir i sendviče. Hrskavi su ukusni i ne odbojni djeci, a o njihovim nutritivnim vrijednostima da i ne govorim.

Na početku sam miješala klice i mlade izdanke (microgreense). No čitajući po internetu i proučavajući studije iznosim vam podatke koje sam pronašla...

Klijanci su mlade biljčice u prvim fazama razvoja koje potječu iz potpuno ili djelomično proklijalog sjemena. Proizvode se u mraku, namakanjem u vodi, a proizvodni ciklus im traje od 2 do 7 dana (Todorić, 1989; Stubljar i Benko, 2012; Di Gioia i Santamaria, 2015). Klijanci se konzumiraju u potpunosti, odnosno, konzumira se naklijala sjemenka s hipokotilom i korjenčićem (Stubljar i Benko, 2012). Za razliku od klijanaca, proizvodnja mladih izdanaka je nešto duža te prema Berba i Uchanski (2012) traje 7 do 10 dana, odnosno, 7 do 21 dan (Di Gioia i Santamaria, 2015) od početka klijanja. Mlado lisnato povrće za rez spremno je za berbu i konzumaciju u fazi razvijenih 5 do 6 listova, a proizvodni ciklus ovisno o vrsti i roku uzgoja traje 20 do 60 dana (Martinez-Sánchez i sur., 2008; Benko i Fabek, 2011). 

Posljednjih su godina mladi izdanci povrća, žitarica i aromatičnog bilja izrazito traženi na tržištu zbog visokog sadržaja bioaktivnih spojeva kao što su polifenoli, karotenoidi, vitamini (Di Gioia i Santamaria, 2015; Mir i sur., 2016). Mnoge nutritivne tvari, poput vitamina i minerala, imaju korisnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja ljudi (Radman, 2015). Minerali (makroelementi i mikroelementi) su kemijski elementi specifičnog djelovanja, esencijalni za normalno funkcioniranje biljnog i ljudskog organizma. Makroelementima pripadaju dušik (N), fosfor (P), kalij (K), kalcij (Ca), magnezij (Mg) i sumpor (S), a u mikroelemente se ubrajaju željezo (Fe), mangan (Mn), cink (Zn), bakar (Cu), molibden (Mo) i bor (B); (Lešić i sur., 2004; www.definicijahrane.hr). Brojnim istraživanjima je utvrđeno da tradicionalne sorte i samonikle vrste često sadrže više koncentracije antioksidansa, fenola, vitamina i minerala od hibridnih sorti (Di Gioia i Santamaria, 2015).


Zeleni izdanci BROKULE


Broccoli microgreens
Mladi izdanci brokule povezani su s prilično impresivnom listom zdravstvenih dobrobiti u sprječavanju zdravstvenih problema kao što su: hipertenzija, osteoartritis, rak, bolesti srca, alergije, dijabetes, čir uzrokovan Helicobacter pylori, oštećenje kože uzrokovano UV zračenjem. Izdanci brokule su bogat izvor glukorafanina, koji proizvode sulforafan kada se žvaču ili progutaju. Taj spoj ubrzava sposobnost tijela za detoksikacijom od raznih zagađivača.
Može se jesti sirova kao dodatak smoothiejima,, juhama i salatama te su zdrava nadopuna sendvičima.Zeleni izdanci LEĆE


Lens microgreens

Mladi izdanci leće u sebi sadrži proteine i zdrava vlakna.
Od minerala najviše sadrži kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a od vitamina C, B i folnu kiselinu.
Najčešće se konzumiraju kao dodatak salatama, sokovima, juhama.


Zeleni izdanci JEČMA


Barley microgreens

Mladi izdanci ječma bogati su klorofilom, B, C i E vitaminom, te oko 20 aminokiselina, enzima, antioksidansa i minerala. Značajne su količine željeza, kalija, kalcija, magnezija i drugih minerala.

Za razliku od ostalih izadanaka, ječam, raž i pšenicu bi trebalo miksati i raditi sok kako bi izdvojili vlakna koja naš želudac ne može probaviti. Način na koji ćete to napraviti je da izrežete izdanke, pomiješate s dva decilitra vode, izblendate i procijedite kroz gazu.

Sok sadrži esencijalne hranljive tvari, pomaže jačanju imuniteta i može se koristiti kao dopuna u ljekarskoj terapiji. Koristan je za reguliranje krvnog tlaka, smanjuje povišeni kolesterol, povećava vitalnost spermatozoida, pomaže kod anemije i sličnih problema.
Zeleni sok od ječma sadrži veliki broj enzima i bjelančevina koji se brzo razgrađuju pa se ne može držati na sobnoj temperaturi. Kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva sok se mora zamrzavati i čuvati duboko zamrznut.
Ovako se moje cure igraju s izdancima leće, a stavljaju je u Juhu od koprive.“Neka vaša hrana bude lijek, i neka vaši lijekovi budu hrana.” - HipokratNema komentara:

Objavi komentar