petak, 4. svibnja 2018.

Sirup od maslačka

Mislim da malo kasnim s ovim postom, ali  nekome će poslužiti  druge godine. Nema više ni jednog maslačka u mom vrtu, odjednom je sve nestalo, a bilo ih je beskonačno puno. Možda negdje u hladnijim krajevima tek cvjetaju.

Nisam nikada radila ništa s maslačkom (osim salate od listova). "Zaposlila" sam djecu i rekla da moraju ubrati 500 cvjetova. Mislila sam da će to trajati cijelo popodne, ali kad se male ruke slože, skupili smo ih u tren oka, dok su se naše životinje skrivale u hladu.


E kad smo već tako brzo skupili 500 cvjetova, odlučila sam da uberemo još 500 za šogora, pa neka i on napravi sirup. Hmmm...negdje na 200 druge ture, djeca su odustala, nije im se više dalo, pa sam posao do kraja obavila sama, ali sve skupa  bilo je prekrasno!








  • 500 cvjetova maslačka
  • 3 litre hladne vode
  • 2 kg šećera
  • 2 nešpricana limuna




Maslačak potopiti u hladnu vodu s kriškama limuna i pustiti da odstoji preko noći. Drugi dan maslačak procijediti kroz gazu i ocijediti limun. Dodati šećer i pustite preko noći , tu i tamo miješati da se šećer rastopi. Kad je šećer rastopljen preliti u sterilizirane staklenke i ostaviti u frižideru.

Dio sam zaledila jer se bojim da mi ne "zakuha", još uvijek nije, a prošlo je 3 tjedna. Sirup koristiti  razrjeđen s vodom.

Ako želite med od maslačka, tekućinu nakon dodavanja šećera kuhajte do nastanka sirupa (oko 90 minuta).
Med služi protiv prehlade u zimskim mjesecima.



1 komentar:

  1. Kazu da je dobar protiv kaslja , davno jednom sam ga pravila ,podsjeti na med. Pozdrav , eh da , lijepe su slike :)

    OdgovoriIzbriši