(za dvije teglice)
- 9 rog paprika
- 2 patlidžana
- 1/2 dl ulja (možete i više ako vam paše)
- 2 žličice soli (probajte, ako volite više slano dodajte, ako volite manje oduzmite)
- 1 žličica šećera
Paprike u komadu, a patlidžan prerezan na pola ispeći u pećnici. Kada ih se izvadi poklopiti i pustiti da se skroz ohlade. Ohlađene paprike očistiti od kožice i koštica, patlidžanu skinuti kožu i odstraniti koštice koliko se može. Ne smeta ako malo ostane. Pustiti preko noći u cijedilu da se iscjedi suvišna tekućina.
Drugi dan samljeti povrće u multipraktiku, dodati šećer, sol, staviti u posudu za pečenje (ja sam keramičku), posudu obložiti aluminijskom folijom, napraviti rupice i staviti peći na 200 stupnjeva oko sat vremena. Jedanput sam promiješala da se tekućina još više ispari. Kada se ajvar izvadi dodati ulje (maslinovo ili suncokretovo).
Sterilizirati staklenke, (ja sam ih stavila u ugašenu pećnicu kada sam izvadila ajvar na 10 minuta). Topli ajvar stavljati u tople staklenke, vratiti nazad u pećnicu da se napravi korica. Kada se ajvar izvadi dodati ulje po površini i zatvoriti.
Nema komentara:
Objavi komentar