petak, 15. veljače 2019.

Sirova torta od kikirikija



Nekako u zadnje vrijeme radim "kak" ti zdrave torte.  Svima odgovaraju, a i sve "normalne" torte su mi preslatke. Ljudi sve više odbacuju šećere i okreću se zdravim slasticama.
Kako sam već par puta radila voćnu sirovu tortu, ovaj put sam se odlučila na kikirikastu.  Svi su umrli od smijeha kada sam je donjela na stol jer je stvarno minijaturna. No komad je ostao i za drugi dan. Stvarno je zasitna. Malo je mekša od prijašnjih koje sam radila jer u ovu ne ide ni kap kokosovog ulja. Što znači za čvršću koegzistenciju slobodno u kremu ubacite žlicu kokosovog ulja. Ukućanima i gostima nije smetalo što je mljeckasta, čak su djeca rekla da im je ovako bolja.




Sirova torta od kikirikija



BISKVIT:

1 šalica neslana kikirikija
pola šalice datulja
četvrtina šalice kakao praha
1 žlica meda ili javorovog sirup

KREMA 1:

1 + ½ šalice indijskih oraščića močiti preko noći ili 4-5 sati
3 žlica maslac od kikirikija
3 žlice meda ili javorovog sirupa
5 žličica nezaslađenog bademovog mlijeka

KREMA 2:

1 + ½ šalica datulja natopiti na sat vremena
četvrtina šalice vode ili  mlijeka od badema
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat sol
2 žlice maslaca od kikirikija

GLAZURA:

2 reda čokolade s visokim postotkom kaka rastopiti na malo kokosovog ulja i preliti preko torte. Posuti neslanim kikirikijem.





Za biskvit miksati kikiriki, datulje, kakao prah i med dok se ne dobijete tijesto, ako vam je pretvrdo dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Staviti  tijesto u mali kalup za torte koji ste obložili prozirnom folijom, promjera 18 cm.
Ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u miješalicu zajedno s maslacem od kikirikija, bademovim mlijekom i medom. Miješajte 5-7 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko biskvita i stvaviti u frižider.
Ocijedite datulje i stavite ih u mikser zajedno s vanilijom, vodom, soli i maslacem od kikirikija.
Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Meni su ostali mali komadići, ali nije smetalo.
Izvadite kalup iz frižidera i stavite sloj datulja  na kremu od oraščića, zagladiti i vratititi u frižider.
Rastopite čokoladu i prelijte preko torte te ukrasite kikirikijem.
Tortu možete staviti u zamrzivač na sat, dva da vam je lakše rezati jer je dosta mekana. (zato kod mene nema presjeka jer je stajala samo u frižideru)

Nema komentara:

Objavi komentar