Na blogu imam tako malo recepata za torte, a radim ih često. Jednostavno uvijek torte režem pred gostima, a u to vrijeme je mrak i slike bi bile sa blicom (nemam studio, a ni ne znam se služiti reflektorima). Uvijek se divim blogericama posebno stranim koje to tako lijepo prezentiraju. Mislim da ću i ja tako kada narastem. A za sada vas moram zadovoljiti ovim loše snimljenim komadom torte drugi dan i pred žurbu na posao. Ali vjerujte mi na riječ...odlična je.
TORTA OD BUNDEVE
Biskvit od čokolade
1/3 šalice tamne pive (ja sam koristila mlijeko)
2 žlice jake crne kave
115 gr maslaca
1/3 šalice nezaslađenog kakao praha
1 šalica brašna
1 šalica smeđeg šećera
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 veliko jaje
1 1/2 žličice ekstrakt vanilije
1/2 šalice vrhnja za kuhanje, može i slatkog vrhnja
Biskvit od bundeve
1 šalica + 2 žlice brašna
2/3 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soda bikarbone
1/2 žličice soli
1 žličica cimeta i 1/4 žličice. mješavine za medenjake (muškatni oraščić, klinčić, đumbir)
2/3 šalice ulja
2/3 šalice bijelog šećera
2 jaja
200 gr pirea od pečene bundeve
Krema
500 gr mascarponea
1 šalica finog (štaub) šećera (možete smanjiti, možda je malo preslatko)
1 žlica meda
1 žličica-cimet
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica šlaga
Postupak
Prethodno zagrijati pećnicu na 180C. Staviti masni papir u okrugli kalup za torte...
Biskvit od čokolade
U posudi zagrijati pivo, kavu i maslac dok smjesa lagano ne počne kuhati. Dodati kakao u prahu i neprekidno miješati kako bi se izbjeglo stvaranje grudica. Pustiti da se ohladi.
Pomiješati brašno, šećer, sodu i sol u drugoj posudi. Posebno istući jaje, vaniliju i vrhnje.
Dodati smjesu čokolade u smjesu s jajima i kremom i pomiješajte ih, zatim dodati mješavinu brašna i polako sve spojiti. Uliti u kalup i poravnati.
Peći u zagrijanoj pećnici 25-30 min. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Biskvit s bundevom
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine. Ulje, šećer i jaja, dobro istući, dodati pire od bundeve i miješati 2-3 minute dok se sve dobro ne ujednači.
Uliti u kalup i peći 25-30 min
Biskvite kada se ohlade dobro natopiti mlijekom. Ako djeca ne jedu, možete dodati i neki liker u mlijeko.
Krema
Mascarpone miksati, dodati med i šećer, zatim cimet i vaniliju. Šlag oprezno dodati na kraju.
Kada se biskviti ohlade, svaki podijelite na pola. Kremu podijeliti na četiri dijela. Slagati najprije biskvit od bundeve, zatim kremu, biskvit od čokolade, krema i tako još jednom ponoviti. Meni nije bilo dosta kreme pa sam tortu premazala šlagom.
Obavezno je napraviti dan ranije da se prožmu svi začini...
Domaće torte su zakon! Iako, nikada kolače ne radim s bundevom. Ne znam ni sama zašto. Znam sve prednosti i sve to, ali ne mogu i ne mogu se odlučiti!
OdgovoriIzbriši