Od kada je krenulo lijepo vrijeme ja nemam ni onu sekundicu slobodnog vremena. Ujutro vani u vrtu a popodne raditi, dođem doma oko 10, 11 i onesvijestim se. Ručkove brzinski sklepam i to je to. Nema postova, nema slikanja, nema ničega osim čupanja korova, presađivanja, uređivanja i svega ostalog što se događa na otvorenom prostoru. (Post pišem na poslu). Da ne govorim branje šparuga, koprive i divljeg radića. Ajme meni kako ja uživam u tome i mrzim onaj trenutak kad na kampanelu zazvoni podne i pol i moram krenuti kuhati, što znači da je taj dan za mene završio. A što kuham? Pa naravno svo samoniklo bilje i ono zimsko iz vrta što odlazi u sjeme. Jedna od tih predivnih biljčica je kopriva. Iza moje kuće ogromna je livada gdje se mogu poslužiti koprivom i maslačkom. Navučem rukavice (nekad i kroz njih peče) i uberem si to super zdravo samoniklo bilje. Juhu radim svaki drugi dan, a danas sam radila pitu. Do sad sam za pitu koristila špinat i tikvice, nikad koprivu. Rezultat je bio više nego odličan. Svi smo bili oduševljeni. Djeci se jako sviđa taj okus, tako da sam sigurna da će pojesti nešto zdravo.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
JUHA OD KOPRIVE
koprive po želji
1 poriluk
proso ili kus kus
Na maslinovom ulju prodinstati poriluk dodati proso, koprivu okrenuti par puta i zaliti vodom i posolit. Kuhat dok proso ne omekša. Usitnit štapnim mikserom i poslužiti kruhom, krekerima ili ono što volite.
PITA OD KOPRIVE
1 paket tijesta za savijače
kopriva koliko se želi u tijestu
5 jaja
1 kg svježeg sira
1 dcl mineralne vode
1 dcl ulja
Koprivu prokuhati i izmiksat štapnim mikserom, pustit da se ohladi. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. U žutanjke dodati mineralnu, ulje, sol i svježi sir, izmiješat. Bjelanjke posebno istući i dodati smjesi sira kao i koprivu. Dvije kore staviti na dno, premazati smjesom, zatim opet koru, pa smjesu i sve dok se ne potroši. Na kraju staviti opet dvije kore, premazati uljem, razrezati na kocke (da se kasnije lakše reže) i staviti peći na 180 stupnjeva 35 minuta. Poslužiti uz kiselo vrhnje.
Slike su brzinske, nisam baš zadovoljna.
Danasa sam baš za ručak imala koprivu na način kao špinat. Volim ju na sve načine.
OdgovoriIzbrišiUživaj u svom vrtu!
Pošto uvijek imam špinata i blitve ne koristim je na taj način, ali i to ću probati i sirup bi trebao biti dobar
IzbrišiJooooooj, pričaj mi o korovu, ovaj tjedan je i meni tako protekao. Baš sam danas škicala koprivu u dvorištu i morat ću ju uskoro otvoriti sezonu koprive, a tvoji prijedlozi su jako ukusni.
OdgovoriIzbrišiHvala draga
IzbrišiKako ima divnu boju, nisam nikada probala pitu ili supicu od sveze koprive, neki put napravim caj ali od osusenih listica koje kupujem u prodavnici zdrave hrane, ne znam gde bih u ovom betonu mogla naci sveze biljcice, kako vam zavidim na toj lepoj zelenoj bastici.:)))
OdgovoriIzbrišiVidiš, ja nikad nisam sušila, ali probat ću i to i sirup od koprive
IzbrišiOdlican post! Kopriva je tako zdrava i steta je ne iskoristiti njenu besplatnu dobrotu...
OdgovoriIzbrišiSuper recepti! Juhu nisam radila, svakako ću isprobati. Sad si me podsjetila, moram spremiti koprive u zamrzivač prije nego muška njuška krene s kosilicom!
OdgovoriIzbrišimi je ove godine nismo imali samo par mjeseci jer je jesen dugo trajala, a ona je neumorna
IzbrišiKopriva je u ovim izdanjima sigurno jako ukusna, i juha i pita mi se sviđaju. Nadam se da ću uspjeti isprobati i jedno i drugo jer mi izgledaju baš jako primamnjivo.
OdgovoriIzbrišiObavezno treba iskoristiti to samoniklo bilje!
IzbrišiSlažem se trebamo iskoristiti sve ljepote što nam priroda pruža i fine delicije s njima.
OdgovoriIzbriši