subota, 22. veljače 2014.

Limoncelo

Prijateljica mi svako malo kapne koji domaći limun s Lošinja. Prije Nove godine dobila sam ih malo više i odlučila se napraviti limoncelo. Rekla mi je da njena nona uvijek koristi alkohol, ali kad sam vidjela kolika mu je cijena, odustala sam i pokušala napraviti od lozovače.



Za limocelo uzela sam 1,5 litre lozovače, pola kile šećera, 1 kg limuna. Tako je sve započelo, no tijekom stajanja i degustiranja, dodala sam još 2 dl vode jer mi se činio prejak.


Postupak je sljedeći: limun ogulimo, izvadimo koštice što više možemo i u multipraktiku sameljemo, može se dodati i koja korica. Kašu zajedno s korama ubacimo u rakiju, dodamo pola kile šećera, zatvorimo i stavimo na tamno mjesto. Mora odstajati najmanje 40 dana. Moje je stajalo dva mjeseca i odličan je. Svakih par dana promiješamo, da bi se šećer skroz otopio.
E sad...Kako bi imala još koju iskorištenu koricu limuna,  samo bi otvorila i ubacila u rakiju. U slučaju da vam fali šećera kad budete isprobavali, slobodno prokuhajte 1 dl vode i 20 dkg šećera i ubacite ponovo unutra i pustite još par dana stajati.


Mi smo ga degustirali i prije nego sam pretočila sa svim koricama i skužila da mu baš paše to što nije čist...ipak su to ne prskani limuni. Danas sam pretočila u boce tako da sam procijedila sav limocelo, a ove sitne samljevene komadiće vratila nazad. Živjeli!

Broj komentara: 9:

  1. Ne znam kakav okus ima ovaj limoncello, ja sam ljubitelj limoncella, ali onako kako se pravi u Italiji - samo žuti dio korice koji sadrži esencijalna ulja limuna se namače 40 dana u alkoholu, a onda se procijedi i u to se pomiješa sirup od vode i šećera.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam probala na ovaj način iskorisiti cijeli limun i nisam pogriješila. Što se tiče šećernog sirupa, kod mandarineta sam stavljala šećerni sirup, a tu šećer odmah. Isprobavam na različite načine i čini mi se da nema razlike. Rekli su ljudi da je razlika u alkoholu ili rakiji. Puno je bolji okus u alkoholu. Treba jednostavno probati, zašto ne?

      Izbriši
  2. Limoncelo volim...onako, u maloj dozi, poslije odredjenog jela. Obicno koristim votku pri pravljenju.
    Limun treba iskoristiti i ovo je jedan od najboljih nacina!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma kombinirati se može na razne načine, a meni je fin i kao dodatak nekim jelima

      Izbriši
  3. Volim sve od limuna i sa limunom pa tako i limoncelo, domaći još nisam pravila, imam sreću da ga uvijek nekako dobijem iz Italije pa uživam u njemu, ali jednom će i domaći doći na red, a ja ću onda doći po tvoj recept !

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam do sada koristila votku kao bazu ali napravila sam i sa rakijom (tropicom) ali nisam uočila neku veliku razliku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam samo s rakijom, možda ću jednom probati i s alkoholom

      Izbriši
  5. Ja sam pravila sa limunom i ruzmarinom i mi smo se oduševili ukusom. Živeli i neka vam je na zdravlje.

    OdgovoriIzbriši