subota, 17. siječnja 2015.

Rižot s bundevom i jabukom

Polako dolazim sebi i vraćam se kuhanju. Malo drugačijem kuhanju, prilagođenu mom želucu. Sve ono što sam tako malo upotrebljavala u svojoj kuhinji sada moram koristiti (bijelo brašno, krumpir), a ono u čemu sam uživala malo će pričekati. Glavne uloge u toj mojoj kuhinji su kuhano povrće, nemasno meso, mliječni proizvodi, bijelo brašno i bijeli kruh, banana, i riža. Mali izlet npr. u začine si ne mogu priuštiti, zapravo se i bojim, izaziva strašne bolove.
Teško je uskladiti kuhanje četveročlane obitelji kad je jedan član bolestan. Nekako se i oni prilagođavaju meni. Danas sam napravila iznimku i djeci ispekla pizzu, a meni rižot od bundeve.
Nisam ga do sada radila jer moji baš nisu ljubitelji ni rižota, ni bezmesnih jela...pravi mesožderi.

 

RIŽOT S BUNDEVOM I JABUKOM

(inspiracija)

1 šalica (2 dl) nasjeckane bundeve na kockice
1 kisela jabuka
1 žlica meda
3 žlice maslaca
3 žlice maslinovog ulja
sol
papar
pola kapule (može i cijela)
1 šalica riže
malo vina
temeljac, povrtni ili mesni
kadulja
naribana gauda i parmezan
tko može neka stavi jednu oguljenu narezanu i prepečenu kobasicu



Bundevu i jabuku narezati na kockice, položiti na alu foliju, posoliti, popariti, dodati 2 žlice ulja  i dodati žlicu meda. Rubove zatvoriti i staviti peći u pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta.


Na 2 žlice maslaca i jedne žlice ulja baciti pola kapule sitno nasjeckane. Na to dodati rižu i posoliti. Okrenuti da riža upije masnoću, zaliti vinom. Kada vino reducira dodavati temeljac dok se riža ne skuha. 5 minuta pred kraj kuhanja dodati sadržaj iz alu folije da se  s rižom sjedini. Kad je riža skuhana, ugasiti, dodati žlicu maslaca, naribanu gaudu i naribani parmezan. Posuti sjeckanom kaduljom koja se tako izvrsno slaže s ovom kombinacijom.






Broj komentara: 13:

  1. baš zanimljivo!! ovo je kao desert!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadam se da će biti bolje pa ćeš u svoju prehranu vratiti i stvari koje volš iako ti mogu reći da ovaj rižoto izgleda jako dobro

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se kombinacija bundeve i pirinča! Na oko super izgleda a verujem i da je ukus podjednako dobar. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Rižot super izgleda i zvuči kao svakodnevni obrok, a ne posebna prehrana. Nadam se da će se odricanje od omiljene hrane rezultirati bržim ozdravljenjem.

    I naravno, ŽIVIO PUST! Zaglavlje je divno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljiv i nesvakidasnji recept koji ce (nadam se) pomoci oporavku!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikad nije lako kad se mora paziti na namirnice koje se jedu. Ovo mi super izgleda, jako zanimljivo i neobicno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Brzo ozdravljenje želim.
    Mada uz ovakve fine stvari ni ne sumnjam u brzi oporavak.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno izgleda, nisam probala bundevu u takvoj kombinaciji, ali bas mami.:) Zelim ti da se sto pre oporavis i verujem da ces pronaci novu inspiraciju u namirnicama koje trenutno koristis... saljem ti poljupce i lepe pozdrave!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako sam ja propustila da si se razbolela? Stvarno se nadam da će ti uskoro, što pre biti bolje...
    Rižoto je super, a fotke su mi se baš, baš dopale... :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nije lako kad se moraju kuvati različiti ručkovi ali kad je zdravlje u pitanju, nema se drugi izbor.Rizoto mi se jako svića jer volim jabuku u hrani a bundeva mi je od uvek bila omiljena. Želim ti što brži oporavak.

    OdgovoriIzbriši