četvrtak, 26. studenoga 2015.

Muffini od banana i zobenih pahuljica

Stalno slušamo kako se broj pretile djece povećao. Alergije nas vrebaju sa svih strana. Mala djeca obolijevaju od dijabetesa, celijakije, povišenog tlaka. Na policama supermarketa nudi se pregršt šarenih slatkiša, zašećerenih napitaka. Roditelji posežu za gotovom hranom, siromašnom vitaminima potrebnim djeci za normalan razvoj. Jurimo, žurimo, ne stižemo...
Možda imam privilegiju što radim popodne i svaki dan kuham, imam vrt i razmišljam što ću djeci poslužiti na tanjur. No sjećam se i kada sam radila ujutro, kasno navečer sam spremala hranu za dva dana. Što znači: nema izgovora! To je samo naša komocija. Uporna sam i ustrajna. Blizanke sam dojila dvije godine, a mame odustaju nakon dva dana. Danas im nudim raznovrsnu ishranu, svaki dan učeći i upoznajući nešto novo. Ono što je uz zdravu hranu najbitnije: SJESTI ZA STOL. Ne trčati za djecom i stavljati im u usta, ne jesti ispred televizora. Sjesti za stol, cijela obitelj, razgovarati i objedovati. Neće ispočetka biti lako, ali trudite se, isplati se!


Umjesto slatkiša kupljenih u dućanu napravite im ove zdrave muffine...stvarno će vam trebati malo vremena, a djeci može biti doručak, užina ili večera. Ako zamijenite pahuljice bezglutenskima imat ćete obrok za djecu bolesnu od celijakije...

Muffini od banana i zobenih pahuljica

(original)
  • 3  šalice (čaša od 2 dl) zobenih pahuljica (ili bezglutenskih)
  • 1/2 žličice cimeta
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice javorovog sirupa, meda ili ječmenog slada
  • 2 zrele banane
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica izdrobljene čokolade s velikim postotkom kakaa

Pomiješajte posebno suhe sastojke (pahuljice, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo i sol). U drugoj zdjeli izmutite jaja ručnom miješalicom, dodajte javorov sirup, 2 izgnječene banane, vaniliju, kokosovo ulje mlijeko. Pomiješati suhe i mokre sastojke i dodati čokoladu. U kalupe za muffine staviti kupovne košarice ili samo namastiti utore i lijevati smjesu. Peći oko pola sata ili ako jače peče pećnica 20 minuta na 180 stupnjeva.





Ovim postom otvaram suradnju s Dječjim vrtićem Medenjak iz Vinkovaca. Planova je puno i nadam se da ćete uživati u nekim novim temama i mojim rukotvorinama kao što ću ja uživati radeći  ih za roditelje i djecu.




Broj komentara: 18:

  1. A zašto tebi tako smeta što neki od nas uživaju u komociji?
    Ako ti želiš robovati kuhinji i toj zdravoj prehrani, izvoli. Al ne moramo svi tako. Ja sam robovala u srednjoj školi i na faksu, non stop sam učila, radila sam uvijek što se očekivalo od mene. Zaključila sam da je krajnje vrijeme da uživam u životu. Uživam u komociji i ne zamaram se tim stavriam kojiam si ti opsjednuta, pa makar sutra svi crkli od nezdrave hrane - to je moj izbor. Nije mi ni sad divno i krasno u životu, na poslu me svaki dan vrijeđaju i ponižavaju i kad dođem doma ne pada mi na pamet da rintam u kuhinji. Ugažđam si i radim stvari koje me uveseljavaju (a to nije jedenje i pripremanje zdrave hrane).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niste se predstavili pa nemam namjeru ni ulaziti u raspravu s vama, svatko ima pravo na svoj izbor!

      Izbriši
  2. Vremena su se strašno promijenila, stres i žurba na sve strane, a hrana postaje primaran uzrok mnogim bolestima. Kad se sjetim nekih sretnijih vremena, djetinjstva...
    Čestitke na suradnji, želim ti puno lijepih recepata kojima ćeš razveseliti dječicu! Muffini su super, radila sam nešto slično i baš budu fini.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja mama je rješila reumatoidni artritis prehranom. Za ove muffine treba stvarno tako malo vremena da ih djeca bez problema mogu napraviti. Niti mikser ne treba.

      Izbriši
  3. Ako je nešto na ovom svetu komocija, ovi mafini su to. Pravila sam ih jutros (http://katinspajz.blogspot.rs/2015/11/ovsene-pahuljice-banana-cokolada.html#more), poprilično dešperatna. Više nisam. Ni cela tabla čokolade ne može da da utehu koju daje ukus istopljene čokolade iz središta ovih savrčenih bananasto-mekih iznutra, a krckavih spolja delicija. Divna ideja da se umesto robane čokolade stavi kockica u sredinu! Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago i super su ti ispali, super priča i kradem jednu slikicu za objavu...:) i naravno da se čuje za tvoj blog jer je i meni drago da sam te upoznala, imaš divnih recepata!

      Izbriši
    2. Drago mi je da su ti se svideli... Hvala za pohvale. Sa radošću čekam šta ćeš dalje objavljivati.

      Izbriši
  4. Dopadaju mi se ovi tvoji zdravi mafini. U poslednje vreme me privlace ovakvi recepti, mada ukucani ne dele bas isto misljenje sa mnom. U svakom slucaju, rado bih se posluzila uz jednu soljicu kafe:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobar uvod si napisala. Imamo odgovornost. Ako ne prema sebi, onda prema svojoj deci... Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Potpuno se slažem sa uvodnim rečima. Treba imati odgovornost prema životu a ne prepustiti se svemu što dolazi pod ruku a na svest i biće zaboraviti. Jako mi se dopadaju i nadam se da ću ih probati u dogledno vreme.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dugo tražim recept za muffine u kojima nema brašna, a da su fini. Jedva čekam napraviti ove. Da li mogu kokosovo ulje zamijeniti maslinovim? Ili repičinim?

    OdgovoriIzbriši
  8. Radujem se najavi zdravih recepata za decu, jer mamama kojima je ishrana dece prioritet, uvek treba novih ideja. Pogotovo za prekratke dane. Ove mafine obavezno cu praviti deci. 😊

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam na komentaru, javite kako su vam se svidjeli i slobodno pretražite blog ima puno zanimljivih i zdravih recepata...

      Izbriši