subota, 12. prosinca 2015.

Kolačići za ptičice

Kad lišće padne i dođu hladni vjetrovi, snijeg zabijeli dvorišta, ptičice lutaju uokolo tražeći hranu. Olakšajte im potragu i šaku sjemenki stavite u kućice. Mi smo išli  korak dalje. Ukrasili smo dom, ali i dvorište. Golu smokvu okitili smo kuglicama i borićima, da i našim ptičicama bude lijepo, da uživaju leteći oko sjemenki.


Prijedlog je za djecu vinkovačkog vrtića Medenjak, kao i za svu djecu, živjela ona u kući ili zgradi. Napravite ukrase i navješajte za bilo koje stablo, ptičice će vam biti zahvalne.


2 šalice različitih sjemenki za ptice

2 vrećice želatine u prahu

3/4 šalice vode

slamke izrezane na 2 cm

velike izrezivače



Stavimo želatinu da nabubri s malo vode, u vodu dodamo želatinu i polako zagrijavamo dok se želatina ne rastopi. Kada se otopi, tekućinu dodati sjemenkama i miješati oko 5 minuta da se sve sjeme obloži. Pripremiti božićne kalupe, ali samo one velike koje ćete staviti na masni papir ili foliju i stavljati smjesu u njih, pritišćući i formirajući. Želatina će malo curiti, ali se ne brinite.



S jedne strane će izgledati malo ljepše nego s druge. Slamice narezati na dijelove i staviti kao rupicu kroz koju  ćemo kasnije provući vrpcu. Slamka mora biti dosta udaljena od vrha na oko 1/3 od vrha jer će u suprotnom doći do pucanja. Pustiti par sati  da želatina poveže sjemenke i posuši se. Nakon toga oprezno gurnuti stvrdnutu smjesu iz izrezivača i pustiti oblike da se suše preko noći. Želatina nije štetna za ptice tako da se ne treba bojati. Drugi dan izaberemo vrpce, izvadimo slamice i na tom mjestu gdje je rupica provučemo visilicu. Okitimo golo drvce ispred kuće ili zgrade i pričekajmo ptičice da počnu degustirati svoj kolačić, baš me zanima hoće li im se svidjeti?


Napomena: kako su djeca radila kolačiće koristile su male i velike kalupe. Iz malih se uopće sjeme nije moglo izvaditi, a kao najbolji se pokazao krug, kako veliki tako i mali. Izrezivače koji imaju puno utora nemojte ni koristiti. Mi smo upotrijebili krupno zrnje, mada mislim da bi sitnije bilo još i bolje...probat ćemo drugi put.


(naknadno...)
Mislim da sam napravila dobar posao, jer i uz kišu koja pljušti na mojoj terasi se čuje samo cvrkut ptica...zadovoljne su svojim kolačiće...

Broj komentara: 8: