nedjelja, 29. svibnja 2016.

Torta od jagoda i bijele čokolade

Uvijek kada dobijem za izazov neku namirnicu, gledam da je spremim na drugačiji način nego obično. Da koristim namirnice koje inače ne povezujem. U ovom slučaju to su mak i jagode. Odlična kombinacija i još kad se to sve ušuška s kremom od bijele čokolade...neodoljivo...



Sastojci:
  • 100 g bijele čokolade
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 230 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog maka
  • 125 g omekšalog maslaca
  • sol
  • 150 g šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 500 g jagoda
  • 150 g marmelade od jagoda
  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer


Priprema:
  1. Čokoladu otopiti u 300 ml slatkog vrhnja. Kada se ohladi staviti u hladnjak.
  2. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, mak i prstohvat soli.
  3. Posebno miksati otopljeni maslac sa šećerom, naribanom koricom i sokom limuna. Umiksati jedno po jedno jaje, zatim dodavati brašno i naizmjenice mlijeko.
  4. Pripremljenu smjesu izliti u manji kalup za tortu i peći oko 40 minuta. Kada se ohladi prerezati ga na tri lista.
  5. Jagode oprati, očistiti i prepoloviti.
  6. Slatko vrhnje s čokoladom izmiksati dok se ne dobije krema, zatim ručno umiješati narezane jagode. Par ih ostaviti za ukras.
  7. Dva lista premazati ugrijanom marmeladom od jagoda, zatim namazati kremom i jagodama, staviti drugi list i ponoviti postupak.
  8. Stući preostalo vrhnje i premazati tortu. Ukrasiti jagodama i svježim listićima metvice. Neka jedan dan odstoji u hladnjaku (najbolje preko noći) i tek onda rezati.


Recept je objavljen na Gastro.hr

4 komentara: