petak, 29. siječnja 2016.

Pita od rogača ili Molatska rogačuša

Ovu pitu sam pripremila još prije dvije godine za Gastro.hr no nikada nisam objavila na blogu. U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je na temu  ROGAČ koju nam je zadala Nikolina s bloga U slast bila je baš prava prilika za objavu.
Molat je mali otok u zadarskom arhipelagu, meni najdraži. Moj tata se rodio tamo, a cijeli moj život vezan je za taj otok. Prijatelji, nezaboravna mladost, nana i dida i jedna stara kamena kućica.
U nekim novinama sam pronašla da je ova pita od rogača tradicionalni molatski recept. Moja nana ga ne sprema, ali zato je meni bila prilika da ispečem ovu odličnu pitu. U nadjev s rogačom se slobodno možete igrati i ubacivati začine, jabuku i sve što mislite da bi pasalo. Moj nadjev je više laganiji, onako za djecu...:)




Pita od rogača

Prhko tijesto:
300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
Limunova korica

Nadjev:
6 dl mlijeka
150 g šećera
200 g griza
200 g mljevenog rogača
80 g maslaca
4 jaja
Sok i korica jedne naranče





Priprema:

1. Umijesiti prhko tijesto i pustiti u frižideru da odstoji sat vremena.
2. Za nadjev zakuhati mlijeko sa šećerom, dodati griz i kuhati oko dvije minute dok ne zgusne.
3. Maknuti s vatre, dodati rogač, sok i koricu od naranče. Pustiti da se prohladi i umiksati jaja i maslac.
4. Tijesto izvaditi iz frižidera, ostaviti komad tijesta za trakice, a ostatak razvaljati između dvije prozirne folije i obložiti kalup za tortu.
5. Uzdignuti rubove do vrha kalupa. Rasporediti nadjev i napraviti trakice od ostatka tijesta i posložiti na vrh pite.
6. Staviti peći na 180 stupnjeva sat vremena. Pustiti da se ohladi pa rezati.
7. U nadjev se može još dodati rum, naribana jabuka ili cimet. Ovisi o vašim ukusima.


 Baš izgleda onako rustikalno, starinski...

ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

Kocke od rogača i lješnjaka

Ovaj mjesec tema igrice Ajme koliko nas je je ROGAČ, a zadala nam je Nikolina s bloga U slast. Ne da ga volim, već ga obožavam. Kolegica mi je poklonila mahune s Korčule, nešto sam ih pojela, nešto stavila u rakiju i htjela sam ga samljeti, ali jednostavno nemam takav mlin, a bojim se da mi multipraktik ne izgori, mada nije isključeno da ću ga iskoristiti. Često pečem kolač s jabukama i rogačem, radila sam namaz od njega, bajaderu, pitu koju tek moram objaviti. Sve su ovo recepti s nekih blogova, tako da sam se odlučila za svoju verziju kolača i izabrala zdravi kolač s rogačem. Pripremala sam ga gostima i iako nema klasičnog šećera nestao je u trenu.


pola šalice rogača
pola šalice crnog ili integralnog brašna
prstohvat soli
pola šalice ulja
pola šalice ječmenog slada (meda)
pola šalice soka od mandarina
2 žlice brusnica
1 šalica samljevenih lješnjaka


Pomiješati brašno i rogač, dodati sol. Pomiješati ulje, ječmeni, slad i sok od mandarine (naranče ili jabuke), pomiješati s brašnom, ubaciti brusnice i lješnjak. U manji kalup (20x30) staviti papir za pečenje i utisnuti tijesto. Kolač peći na 180 stupnjeva, 25 minuta. Biti će mekan kada ga izvadite, treba se narezati dok je vruć jer se kasnije stvrdne. Super slatkiš za djecu, a mogu ga i sami napraviti koliko je jednostavan...






utorak, 19. siječnja 2016.

Slatki kruh s bananama i suhim voćem

Pocrnile banane koje više nisu za jelo...što s njima? Toliko je načina za iskoristiti ih. Možete samo jednostavno narezati na kockice i spremiti u zamrzivač, kasnije izvaditi i koristiti za sladoled, frape ili nešto treće. Odlučila sam se za slatki kruh s bananama i suhim voćem. Stvarno je jednostavan, ne treba mikser već samo ruke, tako da ga mogu raditi dječje rukice. Količina ovog kruha bila bi dovoljna za cijelu grupu vrtića i to ne bilo kojega, već Dječjeg vrtića Medenjak. Nadam se da će im se svidjeti.


Sastojci:
  • 300 g brašna
  • 220 g smeđeg šećera
  • sok i korica od jedne naranče
  • 120 g miješanog sušenog voća
  • 2 dl ulja
  • 3 zrele banane
  • 80 g kandirane mandarine (naranča, limun)
  • pola praška za pecivo
  • 3 jaja
  • šećer u prahu
Priprema:
Kalup za kruh premazati maslacem. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i šećerom. Dodati zgnječene banane, kandirano voće, nasjeckano suho voće. U posudi lagano izmutiti jaja. Dodati narančin sok i koricu te ulje i promiješati. Dodati prvim sastojcima i premjestiti u kalup. Slatki kruh peći na 180 stupnjeva 1 sat. Nakon pola sata staviti foliju odozgora da ne zagori. Kruh izvaditi i pustiti da se ohladi. Šećer u prahu pomiješati s malo vode i premazati kruh (ja ipak nisam).


Mojoj djeci se svidio kruh, nadam se da će i vrtićarcima, kao i njihovim mamama koje će isprobati.



četvrtak, 14. siječnja 2016.

Marinirane srdele

Stalno pronalazim načine kako djeci privući ribu. Stvarno nisu oduševljene njome, a ja se trudim da je imamo barem jednom tjedno, kao ono...to vam je dobro za mozak i bla, bla, bla... Uh kada vide da čistim ribu, zakolutaju očima. Tako mi je jučer muž donio dvije kile srdela, sve sam očistila i pofrigala. Dio smo imali odmah za ručak, a dio sam stavila u marinadu. Kao dijete nisam je voljela, a danas uživam u njoj. Eto, takav način spremanja ribe se donekle sviđa mojoj djeci. Pojedu malo kapule, malo ribe i ja sretna...


Recept je iz mamine bilježnice i objavljen na Gastro.hr .

  • 1 kg srdela
  • 3 dl octa
  • pola litre vode
  • maslinovo ulje
  • 3 velike kapule
  • 10 zrna papra
  • 1 žlica smeđeg šećera (bijelog)
  • lovorov list
  • po želji: limun na kolutove (nisam imala nešpricani), timijan, ružmarin, oštro brašno 


Priprema:
  1. Kapulu narezati na kolutove, posoliti i prepržiti na maslinovom ulju.
  2. Podliti mješavinom octa i vode, dodati šećer, zrnca papra, lovorov list i ako želite limun, ružmarin i timijan.
  3. Pustiti da kuha dok kapula ne omekša. Ohladiti. U međuvremenu očistiti srdele od iznutrica, skinuti glave, postrugati ljuske (ili kao ja prepustiti prodavaču da taj posao obavi umjesto vas), oprati i ocijediti.
  4. Svaku srdelu uvaljati u oštro brašno i pržiti u ulju. Pustiti da se ohladi. Kada je sve hladno, srdele posložiti u zdjelu i zaliti mješavinom kapule i octa.
  5. Pustiti najmanje 3 sata da se marinira u frižideru. Ne morate sve odmah pojesti već može stajati barem tri dana u frižideru. Za prilog poslužim lešo krumpir s rikulom.

subota, 9. siječnja 2016.

Treći blogorođendan i torba Micika

Za početak da vam zaželim sve najbolje u Novoj godini. Nama je kilavo i s bolesti završila 2015. i isto tako počela 2016. još uvijek se oporavljamo od temperatura i viroze. Prvi put od kako su se djeca rodila propustili smo skijanje, na svu sreću izašli su nam u susret pa ćemo moći iskoristiti u trećem mjesecu par dana.



Oni koji me prate znaju da volim šivati i da mi je to prva ljubav. No nikako ne dolazi na red. Kako smo zatvoreni u kuću uhvatili sam se konca i igle i krenula realizirati Miciku (planiram je od ljeta).
Ušla sam u treću godinu bloganja i htjela sam vam pokloniti ovu torbicu koja vam može poslužiti kao torba za kruh ili neke stvarčice koje nosite iz dućana. Ako želite sudjelovati možete ostaviti komentar, a ja ću slučajnim odabirom nekome pokloniti Miciku...