ponedjeljak, 12. ožujka 2018.

Obično-neobičan bijeli kruh

- Vidim da dijeliš kruh, evo ti recept za jedan odličan, treba nešto vremena, ali se isplati  - rekao je prijatelj iz prethodnog posta s kojim sam kuhala.
-Probat ću- rekla sam
Iako mi se taj vikend začepio odvod u kuhinji i pokvarila perilica, napravila sam ovaj kruh i ispekla kolač. Suđe sam prala u kadi i cijelo vrijeme njurgala koliko ga ima, ali kolač i kruh su se morali napraviti (ko mi je kriv).
- Mama jel ovaj kruh zdrav? (stalno razgovaramo zdravo-nezdravo) - pitalo je jedno dijete
- Pa bijeli je, možda nije zdrav, ali je domaći...rekla sam
- Jako je fin - rekla je ona






Meni je kruh odličan i stvarno kada imate vremena, veliko društvo, isplati se ispeći ga. Podsjeća me na starinske kruhove pečene ispod peke. Fora u njemu je što se ne miješa već samo preklapa. Čak i oni neiskusni moći će se pohvaliti pekarskim umijećem.




1 kg glatkog brašna
700 ml mlake vode
1 jušna žlica suhog kvasca
1 jušna žlica soli
3 jušne žlice maslinovog ulja + maslinovo ulje za šropljenje




U veću posudu pomiješati brašno, suhi kvasac, sol i maslinovo ulje, uliti mlaku vodu i miješati kuhačom sve dok se sastojci ne sjedine ( ne predugo). Nakon miješanja tijesto poškropiti maslinovim uljem i pustiti da se diže sat vremena. Nakon sat vremena dvaputa nježno preklopiti tijesto i ponovo ga pošropiti uljem. Prekriti tijesto prozirnom folijom i pustiti da odstoji pola sata. Taj postupak ponoviti 3-4 puta. Svakim miješanjem tijesto će imati sve više zraka  u sebi. Kada smo završili tijesto samo iskrenuti na papir za pečenje, posuti s malo brašna i staviti u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva dok kruh ne poprimi zlaćanu koricu, oko 20 minuta do pola sata.




Od ovog tijesta možete raditi i focacciu.

3 komentara:

  1. Savršeno izgleda. I da dobro mi je pouznata ta situacija u kadi jedino što je kod nas nestalo vode pa mi je to bilo mjesto gdje mi stane svo prljavo suđe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
    I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
    I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
    ดูหนัง

    OdgovoriIzbriši