četvrtak, 21. veljače 2019.

Kruh-torta od banana, suhih smokava i lješnjaka




Nedavno sam u knjižnici uzela novu knjigu Jamie Olivera, zdrava hrana. Ima zgodnih receptića, možda malo ekstravagantnih za moju kuhinju i djecu, ali se da naći i onih koji se lako prilagođavaju i nemaju nedostupnih namirnica.

Ostale su mi četiri banane skoro već crne, inače ih zaledim za smothie, ali ovaj put sam pronašla recept u u koji idu baš četiri banane.

Na blogu imam već jedan Banana kruh, ali u njega ide dosta šećera. Ovdje je glavni zaslađivač suha smokva.

Za tren je gotov jer sve potrpate u multipraktik i imate izvrstan obrok za sebe i djecu.

Kada se ispekao bila sam uvjerena da se djeci neće svidjeti jer nije presladak i ne ide čak ni med, ali djeca su bila oduševljena. Jela su i poslije ručka, za večeru i slijedeći dan za doručak uz mlijeko. Znači pun pogodak...




Kruh-torta od banana, suhih smokava i lješnjaka


250 g suhih smokava
75 ml maslinovog ulja
125 g običnog jogurta
1 žlica ekstrakta vanilije
4 zrele banane
2 velika jaja
150 g integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g lješnjaka (izvorno badema)
1 žlica sjemenki maka
pola žličice kukrukme
1 jabuka
malo lješnjaka za posip





Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Okrugli lim ili zdjelu za pite obložiti namočenim masnim papirom za pečenje. U multipraktik staviti smokve, dodati ulje, jogurt, vaniliju, banane, jaja i sve miksati. Dodati brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe, mak i kurkumu, pa još sve miksati da se sve lijepo prožme. U smjesu umiješati krupno ribanu jabuku.

Smjesu ravnomjerno uliti u lim. Površinu posuti nasjeckanim lješnjacima. Peći 35 do 40 minuta odnosno dok sredina ne bude pečena, a provjeriti  čačkalicom. Poslužiti uz šalicu mlijeka ili jogurta.




Nema komentara:

Objavi komentar