Za naš blagdanski stol pobrinuli su se mama i tata. Oni su kuhali, a okupili smo se svi kod mene. To je po tradiciji bila domaća purica i mlinci. Za predjelo francuska i pohano. Kako je moj zadatak bio pripremanje stola imala sam malo viška vremena. Sjetila sam se da bi mogla nešto iskemijati s brusnicama, što nam je tema za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je koju je zadala Zorica s bloga Cooking with Zoki. Brusnice gotovo nikad ne koristim ni u slanim, ni u slatkim jelima, tako da je izazov bio još veći. Odlučila sam se za slano - slatku varijantu.
Okruglice s umakom od brusnice
1 kg svježeg sirašaka rikole za sir i šaka za dekoraciju
2 jaja
malo brašna
mrvice
brusnice
100 g brusnica2 dcl otprilike vode
šećera otprilike 5 žlica koliko se želi slatki umak dobiti
1 žlica limoncela ili neke druge voće rakije
Sir staviti u cjediljku, čak i preko noći da se ocijedi. Kad se sir ocijedio začiniti ga solju i paprom i dodati narezanu rikolu. Raditi kuglice veličine koje želite. Panirati. Bilo bi dobro da se dvostruko panira kako sir ne bi izlazio. Pustiti u hladnjaku oko sat vremena da se okusi prožmu. Pohati u dubokoj masnoći.
Brusnice kuhati u vodi u kojoj se dodao šećer. Kuhala sam skroz dok se nisu raskuhale brusnice. Izmiksala štapnim mikserom i vratila još prokuhati. Dodala sam jednu žlicu limoncela. Okruglice posložiti na posteljicu od rikule i preliti umakom od brusnica.
Moj tata nije htio ni probati, tek nakon dugo nagovaranja...mi ostali bili smo oduševljeni okusima koji su se međusobno prožimali.
Odlična ideja, čini se kao izvrsno predjelo. Krasne bojice :)
OdgovoriIzbrišiSretan i blagoslovljen Božić!
Hvala također
IzbrišiOvo je fantastična ideja a brusnice su nam omiljene.
OdgovoriIzbrišiMi smo imali umak sa ćuretinom prošlo veče za Božićnu večeru i zaista je idealan prilog.
Od srca ti hvala na ovoj divnoj ulaznici i srećni i blagosloveni Božićni i Novogodišnji praznici!
Također...
IzbrišiMene zanima da li se ovo moze jesti i hladno? Da li je premasno s obzirom da je pohovano?
OdgovoriIzbrišiJa sam ovo prvi put radila i nisam vrelo stavila na stol, bolje je kad malo odleži jer se sir stisne, ne curi. Što se tiče masnoće, nije masno, ali je zasitno
IzbrišiZanimljiv recept. Koje brusnice si koristila za umak, svježe/smrznute ili sušene?
OdgovoriIzbrišiSkužila sam kasnije da nisam napisala...ja sam koristila sušene, ali mislim da se može raditi sa svima, efekt bi bio sličan, zato nisam ni ispravljala
Izbriši