Kako svima poklanjam za Božić keksiće, odlučila sam se za veće količine. Tako su i ovi keksići s putrom došli na red. Kad sam vidjela da ide kilo brašna, sama sebi sam rekla, pa to je to, dovoljna količina. No kad sam ja to umijesila i počeli valjati, nikad kraja. Mislim da se količina može prepoloviti, jer ovo stvarno dosadi. Recept je s kulke. Umjesto margarina, stavila sam putar, umjesto pola limuna, ja sam stavila cijeli.
Keksići s putrom
Punili smo ih čoko namazom i marmeladom od mandarina
Spirale sa suhim smokvama i bademima
ZA FIL
- 100 g suhih smokava
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 1 žličica kakaa
- 1/2 žličice cimeta
- 50 g mljevenih badema, blanširanih (KLIK na video)
- pola ocijeđenog limuna i korica
ZA TIJESTO
- 250 g brašna
- žličica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 125 g maslaca ili margarina
- i još:
- malo vode
- 20 g šećera
- 1/2 žličice cimeta
Za fil nasjeckati sitno smokve i izmiješati ih sa ostalim sastojcima. Za tijesto prosijati brašno sa praškom za pecivo i dodati ostale sastojke, pa elek. mješalicom ili ručno umijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u obliku pravokutnika vel. 40×20cm. Premazati filom pritom ostavljati 1 cm slobodno na krajevima. Pravokutnik prepoloviti na dva kvadrata vel. 20×20cm. i oba zarolati. Dobivene roladice lagano premazati vodom. Pomiješati šećer i cimet i roladice uvaljati u ovu mješavinu. Prebaciti ih na pladanj i ostaviti ih u frižider preko noći. Slijedećeg dana prekriti pleh papirom. Roladice narezati na fete debljine 1/2 cm i poredati ih na pleh. Peći ih na 200*C, oko 8 minuta. U dobro zatvorenoj limenoj kutiji ove kolačiće možete čuvati i do 4 tjedna.
Samo napred, vidim vredna si, svaka čast! keksići su mi mnogo lepi i baš onako, u prazničnom ruhu. Ove spiralice jako zanimljivo izgledaju i može se postići jako lep, dekorativan efekat sa njima. Dopada mi se tvoj izbor:)
OdgovoriIzbrišiHvala draga, a da je vremena ne bi se micala iz kuhinje
IzbrišiSuho voce je i ovdje popularno za vrijeme Bozica (valjda navika da se koristi u to doba donesena sa doseljenicima). Tvoji keksi izgledaju odlicno, posebno mi se dopadaju spirale.
OdgovoriIzbrišiValjda tako nekako...:)
IzbrišiI jedni i drugi su divni. Posebno su mi zanimljivi ovi sa suvim smokvama...
OdgovoriIzbrišiDivni keksici, mirisni i domaci, uvek su najlepsi nacin da obradujemo drage osobe... radujem se se praznicima i obozavam svu tu uzurbanu, ususkanu i toplu atmosferu, uzivajte!:))))
OdgovoriIzbrišiI ja isto. To mi je najljepši dio godine
Izbriši