srijeda, 18. prosinca 2013.

Keksići s putrom i spirale sa suhim smokvama i bademima

Toliko bi toga htjela ispeći, a tako malo vremena. Na svu sreću pa djeca režu, lijepe, valjaju... Kuća je očišćena, treća svijeća zapaljena i sad se mogu u potpunosti prepustiti blagdanskim keksićima.
Kako svima poklanjam za Božić keksiće, odlučila sam se za veće količine. Tako su i ovi keksići s putrom došli na red. Kad sam vidjela da ide kilo brašna, sama sebi sam rekla, pa to je to, dovoljna količina. No kad sam ja to umijesila i počeli valjati, nikad kraja. Mislim da se količina može prepoloviti, jer ovo stvarno dosadi. Recept je s kulke. Umjesto margarina, stavila sam putar, umjesto pola limuna, ja sam stavila cijeli.

Keksići s putrom



Punili smo ih čoko namazom i marmeladom od mandarina


 

Spirale sa suhim smokvama i bademima





ZA FIL
  • 100 g suhih smokava
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 1 žličica  kakaa
  • 1/2 žličice cimeta
  • 50 g mljevenih badema, blanširanih (KLIK na video)
  • pola ocijeđenog limuna i korica

ZA TIJESTO
  • 250 g brašna 
  • žličica praška za pecivo 
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 125 g maslaca ili margarina
  • i još:
  • malo vode
  • 20 g šećera
  • 1/2 žličice  cimeta 

Za fil nasjeckati sitno smokve i izmiješati ih sa ostalim sastojcima. Za tijesto prosijati brašno sa praškom za pecivo i dodati ostale sastojke, pa elek. mješalicom ili ručno umijesiti glatko tijesto.   Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u obliku  pravokutnika vel. 40×20cm. Premazati filom pritom ostavljati 1 cm slobodno na krajevima. Pravokutnik prepoloviti na dva kvadrata vel. 20×20cm. i oba zarolati. Dobivene roladice lagano premazati vodom. Pomiješati šećer i cimet i roladice uvaljati u ovu mješavinu. Prebaciti ih na pladanj i ostaviti ih u frižider preko noći. Slijedećeg dana prekriti pleh papirom. Roladice narezati na fete debljine 1/2 cm i poredati ih na pleh. Peći ih na 200*C, oko 8 minuta. U dobro zatvorenoj limenoj kutiji ove kolačiće možete čuvati i do 4 tjedna.
 
Ove spirale su svake godine na našem blagdanskom stolu, recept je također preuzet s kulke. Mogu jako dugo stajati. To je to, krećem na Panforte...

Broj komentara: 7:

  1. Samo napred, vidim vredna si, svaka čast! keksići su mi mnogo lepi i baš onako, u prazničnom ruhu. Ove spiralice jako zanimljivo izgledaju i može se postići jako lep, dekorativan efekat sa njima. Dopada mi se tvoj izbor:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, a da je vremena ne bi se micala iz kuhinje

      Izbriši
  2. Suho voce je i ovdje popularno za vrijeme Bozica (valjda navika da se koristi u to doba donesena sa doseljenicima). Tvoji keksi izgledaju odlicno, posebno mi se dopadaju spirale.

    OdgovoriIzbriši
  3. I jedni i drugi su divni. Posebno su mi zanimljivi ovi sa suvim smokvama...

    OdgovoriIzbriši
  4. Divni keksici, mirisni i domaci, uvek su najlepsi nacin da obradujemo drage osobe... radujem se se praznicima i obozavam svu tu uzurbanu, ususkanu i toplu atmosferu, uzivajte!:))))

    OdgovoriIzbriši