utorak, 15. prosinca 2015.

Božićni kolač i radionica božićnih kolača

Svake godine mislim kako ću hrpu toga napraviti i kako uvijek imam vremena, ali nekako mi dođe 15. 12., a ja nisam napravila ništa...nisam stigla napraviti adventski, napravila su ga djeca, zaboravila sam da je Sv. Lucija, sjetila se tek navečer i ni u jednom dućanu nisam našla pšenicu, NI U JEDNOM! KUPILA SAM SAMO ZEMLJU, pa šta da radim s njom?...strašno...pretužna i ljuta! A tako želim da sve bude starinsko i da djeci ostavim ONO...da i one tako jednog dana. Sad sam si stavila u planer za slijedeći 12 mjesec da ne zaboravim kupiti. Kako drugačije? Ma ja si zadajem više nego što mogu. Svi me pitaju kako stižem? Ma ljudi, ja uopće ne stižem, moj dan je PREKRATAK!
Između ostaloga bila sam na radionici u Zagrebu na izradi božićnih kolača i naravno ujutro radila, popodne me muž vozio u Zagreb (ima on živaca samnom), uspjela obaviti kratki šoping i u Miele centar na radionicu. Dođem ja tamo, a kad ono nema struje i sve smrdi da će se radionica odgoditi...O NE!...ja sam došla iz Rijeke, što ću sada?...što reći mužu, da sam uzalud došla...kad ono svijetlo, nakon sat vremena i idemo....brzinski...M'Bakery i ja. Šef Saša bio je zadužen za dobru atmosferu i baš, baš mi je bilo dobro. Iako je bilo malo vremena i Mateja i ja smo sve odradila odlično i svi kolači su bili predobri. Odnjela sam djeci da probaju, njima se najviše svidio Matejin kuglof. Utiske, slikice i recepte možete pronaći na Gastru.
Na radionici sam radila Božićni kolač i Ploškice od zobeni pahuljica.

 

BOŽIĆNI KOLAČ  

Sastojci:

Za tijesto:
  • 250 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer
  • Pola žličice naribane neprskane mandarinke (limun ili naranča)
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 150 g grožđica
  • 50 g arancina
  • 50 g limuncina
  • 50 gr samljevenih blanširanih badema
Za posip:
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  •  
Priprema:
  1. Kvasac razmrviti u malo mlijeka i žličicom šećera, pustiti da se digne.
  2. Brašno prosijati u zdjelu i dodati uzdignuti kvasac.
  3. Umijesiti kruh, dodati mlijeka ako fali i pustiti da se diže pola sata.
  4. Kada se udvostruči, dodati ostatak mlijeka, koricu mandarine (limuna), šećer, sol, vanilin šećer, omekšali maslac, grožđice, arancine i limuncine te bademe, pa sve mijesiti da se dobije glatko tijesto.
  5. Pustiti da se diže 30 minuta.
  6. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  7. Tijesto premijesiti, razvaljati i staviti u pleh 2-3 cm debelo.
  8. Dok se kolač peče otopiti maslac.
  9. Pečeni kolač još vrući razrezati i kockicu po kockicu uvaljati u maslac pa u šećer. Ili samo preliti maslacem i posuti obilno šećerom.. 
Ima sličan okus Panetonu, djeci se jako svidio, najbolje ga je napraviti na badnjak.

 





Broj komentara: 11:

  1. Super za radionicu (i shopping). S ovim postom je postalo jasno da blog nema samo fora naziv, već da je to kod tebe uistinu tako

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni praznicni kolacici a fotkice su posebno nezne, bravo za radionicu!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko ja vidim ti stižeš hrpu toga: držiš radionice, pripremaš kolače. Ne znam kako to uspiješ. Ne razumijem zbog čega se zapravo žališ. Ja doslovno ne stignem ništa i sad preko vikenda moram napraviti toliko toga za posao da uopće neću raditi kolače za blagdane, jednostavno ne znam kad bih još i to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi smo mi različiti i imamo različita očekivanja i dostignuća. Ono što je meni primarno nekom drugom je sekundarno...

      Izbriši
  4. Meni je posao primaran jer ne želim dobiti otkaz jer neću imati od čega živjeti. Blago vama koji si možete oriuštiti da vam pečenje kolača bude primarno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne brini! ☺ Uživaj i opusti se. Nismo mi radi praznika, no praznici radi nas. Znam da ne želiš propuste ali nije to smak sveta ako nešto ne stigneš ili zaboraviš. Bitno je da to sa ljubavlju radiš i imaš želju da usrećiš svoju porodicu. Mislim da si jako vredna i puna aktivnosti, zato samo teraj napred. Draga, srećan Božić i Nova godina! Sve najbolje želim tebi i tvojima od ♥.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ja sam ti takva, uvijek u nekakvoj žurbi i ne znam drugačije...sve najbolje i tebi i tvojoj familiji!

      Izbriši
  6. Super za radionicu, a slike su divne :)

    OdgovoriIzbriši