srijeda, 6. veljače 2013.

Ajme koliko nas je- PORILUK

Jako sam bila zadovoljna temom poriluka koju nam je ovaj mjesec u igri Ajme koliko nas je zadala naša domaćica Milica sa bloga  Na tanjiru.  Ovo jelo nije nastalo u svrhu igre, već je nastalo jednog dana kada sam muža poslala po ribu a on je došao doma bez ribe, ali i bez ičega drugog za ručak sa riječima, pa ništa nisi rekla osim ribe. Ah ti muški... Hm...razmišljala sam, otvorila frižider i u doljnjoj ladici bila su dva poriluka. Nekako ga uvijek imam ili za juhu ili za pitu ili kao dodatak gulašu, ma može ga se na sve moguće načine iskoristiti. Pravo zimsko jelo. Uz par jaja i eto ručka...



Nadam se da ću stići priložiti još koje jelo a za sada:

 

PIZZA SA PORILUKOM


Tijesto za pizzu ili prhko tijesto ako se tako voli
2 poriluka
4 jaja
vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje po želji 
pancete ili šunke
par komadića feta sira
20 dkg sira gaude ili po želji koji volite
malo muškatnog orašćića
Sve stavljam nekako od oka, poigravam se svaki put... 




Moj pekač za kruh umijesio je tijesto umjesto mene. To mi je zgodno dok idem po djecu, tijesto se samo radi.
Poriluk (bijeli i zeleni dio) izrežite na tanke rezance i propirjajte na maslacu ili maslinovom ulju.. Pirjajte ovisno da li volite tvrđi poriluk ili mekši. Kad se ispirja ja ga  blenderom usitnim zbog djece da ne grintaju..
U posudi izmućkajte 4 jaja sa vrhnjem za kuhanje ili kiselim vrhnjem. Dodajte fetu, ribanu gaudu i malo muškatnog orašćića.
Tijesto izvaljajti i obložiti lim, premazati  porilukom, posuti pancetom ili šunkom i sve zaliti mješavinom jaja i sira.
Staviti peći na 180 stupnjeva, dok ne poprimi koricu, kao pizza oko 20 minuta. Ovaj recept je prilična improvizacija, tako da se i vi možete poigravati različitim dodacima. Nekada stavim i kobasicu, ma sve ovisi o onome što imam u frižideru.


Broj komentara: 20:

  1. Odlično si se snašla, a i recept je mrak!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako jednostavna i zanimljiva ideja! I super si se dosjetila da izmiksaš praziluk, djeca stvarno ne vole kako izgleda! :) Baš mi se dopada recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekako djeci uvijek zakamufliram to povrće tako da one jedu od poriluka, preko koprive, kelja itd...ali sve mora biti u miksanom obliku

      Izbriši
  3. Jako mi se sviđa ova "pizza", od sad ću uvijek u dolnjoj ladici držati dva porilika! Sigurno je božanstvenog okusa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovaj recept je odličan za mene koja nisam ljubitelj poriluka, mislim da bi mi ovako zamaskiran pasao. :) Probati ću!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma sigurno bi, jer se uopće ne osjeti njegov jaki okus

      Izbriši
  5. super ideja , Ingrid ...jednostavno i predobro . Uzimam jedno parče :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan recept Ingrid,meni se posebno jako sviđa jer poriluk obožavam:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja ga jako volim, pravo zimsko povrće

      Izbriši
  7. Joj Ingrid kako si me nasmejala. I ovaj moj bi isto doneo ništa. :) Pica je stvarno divna, bravo za ideju. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. he, he...kod mene je uvijek tako, sve se treba nacrtati

      Izbriši
  8. Moj bi odmah zvao da pita sta i kako... :)
    Odlican recept!

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja uvijek imam poriluka u frižideru, baš ga volim. Sjajna ideja za sutrašnji ručak :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je odlično , brzo i ukusno ! Sviđa mi se kako si iskoristila poriluk, a obzirom na to kako dobro izgleda možda je i bolje da taj dan nije bilo ribe :)

    OdgovoriIzbriši