Jako sam bila zadovoljna temom poriluka koju nam je ovaj mjesec u igri Ajme koliko nas je zadala naša domaćica Milica sa bloga Na tanjiru. Ovo jelo nije nastalo u svrhu igre, već je nastalo jednog dana kada sam muža poslala po ribu a on je došao doma bez ribe, ali i bez ičega drugog za ručak sa riječima, pa ništa nisi rekla osim ribe. Ah ti muški... Hm...razmišljala sam, otvorila frižider i u doljnjoj ladici bila su dva poriluka. Nekako ga uvijek imam ili za juhu ili za pitu ili kao dodatak gulašu, ma može ga se na sve moguće načine iskoristiti. Pravo zimsko jelo. Uz par jaja i eto ručka...
Nadam se da ću stići priložiti još koje jelo a za sada:
PIZZA SA PORILUKOM
Tijesto za pizzu ili prhko tijesto ako se tako voli
2 poriluka
4 jaja
vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje po želji
pancete ili šunke
par komadića feta sira
20 dkg sira gaude ili po želji koji volite
malo muškatnog orašćića
Sve stavljam nekako od oka, poigravam se svaki put...
Moj pekač za kruh umijesio je tijesto umjesto mene. To mi je zgodno dok idem po djecu, tijesto se samo radi.
Poriluk (bijeli i zeleni dio) izrežite na tanke rezance i propirjajte na maslacu ili maslinovom ulju.. Pirjajte ovisno da li volite tvrđi poriluk ili mekši. Kad se ispirja ja ga blenderom usitnim zbog djece da ne grintaju..
U posudi izmućkajte 4 jaja sa vrhnjem za kuhanje ili kiselim vrhnjem. Dodajte fetu, ribanu gaudu i malo muškatnog orašćića.
Tijesto izvaljajti i obložiti lim, premazati porilukom, posuti pancetom ili šunkom i sve zaliti mješavinom jaja i sira.
Staviti peći na 180 stupnjeva, dok ne poprimi koricu, kao pizza oko 20 minuta. Ovaj recept je prilična improvizacija, tako da se i vi možete poigravati različitim dodacima. Nekada stavim i kobasicu, ma sve ovisi o onome što imam u frižideru.
Odlično si se snašla, a i recept je mrak!
OdgovoriIzbrišiJako jednostavna i zanimljiva ideja! I super si se dosjetila da izmiksaš praziluk, djeca stvarno ne vole kako izgleda! :) Baš mi se dopada recept!
OdgovoriIzbrišiNekako djeci uvijek zakamufliram to povrće tako da one jedu od poriluka, preko koprive, kelja itd...ali sve mora biti u miksanom obliku
IzbrišiJako mi se sviđa ova "pizza", od sad ću uvijek u dolnjoj ladici držati dva porilika! Sigurno je božanstvenog okusa.
OdgovoriIzbrišiČak je dobra i kad odstoji
IzbrišiOvaj recept je odličan za mene koja nisam ljubitelj poriluka, mislim da bi mi ovako zamaskiran pasao. :) Probati ću!
OdgovoriIzbrišima sigurno bi, jer se uopće ne osjeti njegov jaki okus
Izbrišisuper ideja , Ingrid ...jednostavno i predobro . Uzimam jedno parče :D
OdgovoriIzbrišiHvala...šaljem!
IzbrišiOdličan recept Ingrid,meni se posebno jako sviđa jer poriluk obožavam:)
OdgovoriIzbrišiI ja ga jako volim, pravo zimsko povrće
IzbrišiJoj Ingrid kako si me nasmejala. I ovaj moj bi isto doneo ništa. :) Pica je stvarno divna, bravo za ideju. :)
OdgovoriIzbrišihe, he...kod mene je uvijek tako, sve se treba nacrtati
IzbrišiJako mi se dopada!
OdgovoriIzbrišiMoj bi odmah zvao da pita sta i kako... :)
OdgovoriIzbrišiOdlican recept!
Super, he, he...
IzbrišiI ja uvijek imam poriluka u frižideru, baš ga volim. Sjajna ideja za sutrašnji ručak :)
OdgovoriIzbrišiOvo je odlično , brzo i ukusno ! Sviđa mi se kako si iskoristila poriluk, a obzirom na to kako dobro izgleda možda je i bolje da taj dan nije bilo ribe :)
OdgovoriIzbriši