Cvijetovi se beru za sunčana dana zbog dragocijenog peluda i mogu se spremati za sirup, čaj ili ih se može pohati. Od ploda koji nastane u jesen a tamnocrvene je boje mogu se raditi pekmezi, kompoti ili likeri. Treba napomenuti da su bobice otrovne sirove. Kora se također može brati u jesen i sušiti za čaj. Željezo, natrij, kalij, eterična ulja, tanin, vitamin C, vitamini B i A... neki su od ljekovitih sastojak ove prekrasne biljke. Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Blagi je laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno vole djeca.
Radila sam sirup od cvjetova bazge, a dio sam stavila sušiti za čaj koji će dobro doći mojoj djeci u zimu kad počnu prehlade.
SIRUP
30 cvjetova bazge
2 kg šećera
2 žlice limuntusa
3 litre vode
U hladnu vodu potopiti cvjetove bazge čim se uberu i pustiti ih namakati 24 sata. Drugi dan procjediti kroz gazu, dodati šećer i limuntus. Pustiti da se šećer otopi. Povremeno promiješati. Kada se šećer rastopio točiti bazgu u oprane boce.
Veći dio stavljam u plastične boce i zamrznem. Tako imamo prekrasan sirup tokom cijele godine.
Odlican, informativan post. Od zove / bazge sam do sada samo probala sok (sirup).
OdgovoriIzbrišiOdličan je i od bobica u jesen
IzbrišiDivan post o bazgi koja zbilja svojim dobrim svojstvima zaslužuje svu pažnju,kod nas je ove godine u vrtu dala sve od sebe sa cvijetom.
OdgovoriIzbrišiI kod nas isto
IzbrišiNisam znala da se može zamrznuti. U mojoj varijanti se šećer prokuha sa vodom u kojoj su se močili cvjetovi. Sirup je uistinu osvježavajući, a povoljan učinak na zdravlje je samo dodatni bonus
OdgovoriIzbrišiMislim da šećer ni ne treba prokuhavati jer se lako otapa. A ledim jer mi zakuha preko ljeta pa tako produžim trajanje a sirup uopće ne mijenja ukus
IzbrišiI ja ju jako, jako volim!!! Pravili smo sok po Nelinom recepu sa puuuunoooo limuna i mnogo je fini. Jedino ju još nisam pohala, ali probacu i to...
OdgovoriIzbriši