srijeda, 31. prosinca 2014.

FBI rukavice...u Tamarinoj kuhinji

U ovoj Silvestarskoj noći hvatam zadnji vlak za učešće u FBI rukavicama. Pod istragom je Tamarin blog What's for dessert? Često navraćam tamo, zapravo uvijek pogledam kada je nešto novo. Tu smo si blizu, skoro susede kako bi kod nas rekli. Nadam se da ćemo jednom i na kavu zajedno ili osmisliti nešto na ovom našem primorskom području. Družimo se od mojih početaka i tu je bila kad mi je trebala pomoć, zato hvala.
Što se tiče recepata, uvijek se divim tim savršenim prezentacijama, pogotovo keksićima koje sam isprobala, a  koji nisu ni približno ispala kao njezini. Nema šanse da vam Tamara ne udjeli lijepu riječ ili dobronamjerni komentar, uvijek je tu kada objavite post, a to vas tako ohrabruje.

Prvi recept koji sam isprobala bio je kuglof s jabukama, pravim domaćim. Uh moja djeca jako vole kuglof u svim oblicima, a i meni je bio fin. Stavila sam nešto više jabuka i bademe umjesto oraha.

 

Kuglof s jabukama i cimetom




Zatim je uslijedio vatromet maka, dvostruka količina i...

Tart s makom

 

Ovdje sam ja došla na svoje jer obožavam mak, a još u ovakvoj količini, di ćeš bolje...
 

Eh, tu smo na žalost stali. Zaustavile su nas bolesti, što dječje, što moje i do kraja godine grozno zdravstveno stanje. No smogli smo snage napraviti novogodišnje keksiće, odnosno djeca su napravila sama. Jesu nezgrapni, ali su jako fini i izdašni. Nije nam bilo sunca, a i ja sam bila bezvoljna za stvaranje kompozicije, pa što je tu je.

Moto keksići

 

 Tamarini su savršeni koda ih je punila sirove, a naši debeljuškasti...
 

I za kraj...

Vanilin roščići

 

Kako dijete ne smije orahe, napravila sam ih s bademima. Tako su putraste i pahuljaste, divota.


Hvala ti Tamara za sve divne recepte koje dijeliš s nama!

Svima sve najbolje u Novoj 2015. Neka bude samo zdravlja, a sve ostalo se će doći!

subota, 27. prosinca 2014.

Truffles s narančom

Na početku da Vam zaželim sve najbolje za blagdane, odnosno samo zdravlja, a sve ostalo uvijek dođe...Kod mene ovaj mjesec nikako na bolje. Kad krene nešto loše, nema zaustavljanja, samo se lijepe loše stvari. Tako valjda mora biti radi nekakve ravnoteže. Problem je samo što čovjek to sve mora izdržati.
Ove godine blagdanski kolačići bili su prilagođeni mom djetetu koje nije smjelo orahe, a ni čokoladu baš. No napravili smo iznimku u obliku ovih truffles, za koje je moj muž rekao da ih ne stavljam na stol gostima, jer da je njemu to prefino.



400 g tamne čokolade s visokim postotkom kakaa
150 ml slatkog vrhnja
35 g maslaca
15 g šećera
korica jedne neprskane naranče
sok pola naranče
kakao

Sve otopiti u vrhnju i staviti u hladnjak na hlađenje. Kada se smjesa stisne vlažnim rukama oblikovati kuglice i uvaljati ih u kakao. Do konzumiranja držati u hladnjaku.


Za malo vremena imate izvrstan slatkiš!

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Druga adventska nedjelja i adventski aranžman

Težak tjedan je iza nas. Bolnica, operacija, mirovanje i dijeta. Ponosna sam na svoju curicu koja za razliku od svoje mame nije ni suzu pustila, a mama još i danas skriva suze. Svaka čast onim mama koje to mogu čvršće podnijeti. Plakala sam pred doktorima, sestrama, pred njom...jednostavnom se ne mogu suzdržati kad to malo dijete pati i kada je boli. I onda kada joj je bilo najteže rekla je plači mama, meni ne smeta. Umjesto da ja nju tješim, tješila je ona mene.
Sada smo doma, Sv. Nikolu dočekala je u svom domu, kao i paljenje druge svijeće, nasmijana i vesela, još je malo boli, ali ide na bolje.


Kuhamo samo lešo, još neko vrijeme, zato nemam recepata samo naš adventski aranžman, za kojeg su djeca rekla da svi imaju u krug osim nas. Uvijek volim isprobati nešto novo. Jako sam zadovoljna ovom tehnikom. Može vam dogodine poslužiti kao ideja, a možete na primjer (to ću ja napraviti) obući tako bocu za neki liker koji ste sami napravili, to bi bio odličan poklon. Efektan i originalan.


Uzmete bocu po želji, ja sam pivsku. Treba va špaga, ljepilo u pištolju, raznobojne tkanine, filc, dugmad. Nanesete ljepilo na par mjesta na boci i lijepite špagu, dok ne dođe do vrha (dosta brzo ide). Na raznobojnim tkaninama iscrtajte motive koje želite na boci i isto ljepilom zalijepite, dugmad također.


Dobijete originalnu bocu koja vam stvarno može poslužiti u različite svrhe.