srijeda, 28. siječnja 2015.

Torta od banana...Ajme koliko nas je

Kako sam ranije već govorila, moram paziti što jedem, ne u smislu da su to neke turbo zdrave namirnice već samo ne smiju iritirati želudac. Tako da se ljudi čude kako jedem samo bijelo brašno, a integralno i raženo ni u kom slučaju.
Ovomjesečna tema igrice Ajme koliko nas je  slatko vrhnje koje je zadala Emina s bloga Happiness is Homemade.
Nekako slatko vrhnje, odnosno šlag ne koristim prečesto, možda samo kao mali dodatak siru, ali tako rijetko ukrašavam torte sa šlagom. Zato sam i odlučila raditi tortu sa šlagom i namirnicama koje meni odgovaraju..jogurt, banane i šlag. Mogu reći da je kombinacija baš dobra i lagana.


Torta od banana


BISKVIT
3 jaja
90 g šećera
50 g brašna
50 g gustina
1 žličica praška za pecivo

NADJEV
9 listića želatine
300 g jogurta
150 g šećera
2 vanilin šećera
3 žlice soka od limuna
2 žlice mlijeka
4 banane
500 ml slatkog vrhnja
3 žlice gorkog kakaa

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Staviti u zdjelu jaja i šećer pa ih pjenasto istući, zatim dodati brašno s gustinom i praškom za pecivo. Biskvitnu smjesu uliti u kalup koji smo obložili masnim papirom. Peći 20 minuta, izvaditi i pustiti biskvit da se ohladi. 


Želatinu namočiti da omekša. Za to vrijeme izmiksati jogurt sa šećerom, vanilin šećerom i 1 žlicom šećera. Nabubrenu želatinu lagano ocijediti te otopiti u zagrijanom mlijeku, zatim umiješati u kremu od jogurta. Oguliti 3 banane pokapati ih limunom, prepoloviti po dužini i poslagati po biskvitu. Dodati 400 ml stučenog vrhnja u kremu od jogurta i premazati po bananama. Ostaviti najmanje 4 sata ili preko noći u frižideru.



Prije posluživanja ukloniti okvir kalupa i premazati s preostalim tučenim vrhnjem.  Po vrhu prosijati kakao i ukrasiti šlagom i bananama.


Kad sam pozvala sestru, šogora i nećake, torta je nestala u tren oka. Meni je odlično odgovarala!

Broj komentara: 13:

  1. Baš mi se sviđa, volim ovakve jednostavne i pjenaste torte, super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Torta fantastično izgleda! Čini mi se da ti u popisu sastojaka za nadjev nedostaje želatina.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijepa ulaznica, posebno za mene koja obožavam banane u tortama i kolačima.
    Torta mi baš izgleda fino, lagano, ma preukusno i fotke su divne, posebno u presjeku, odmah rastu zazubice.. Nego, s kim najčešće ukrašavaš torte?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Djeci kad radim, ukršavam ticinom ili čokoladom. Često radim suhe rustikalne torte kojima treba samo šećer u prahu...:)

      Izbriši
  4. Odlična torta ! Biskvit mi je super, a banane i vrhnje su prava kombinacija za ovako finu poslasticu, vjerujem da je brzo nestala i drago mi je da si našla pravu kombinaciju za sebe, kada moraš paziti nije uvijek lako iskombinirati namirnice koje smiješ i ne smiješ a da nema previše odricanja.

    OdgovoriIzbriši