srijeda, 4. veljače 2015.

Torta od limuna i palente

Baš sam aktivna u zadnje vrijeme, kuham, pečem šijem...svašta nešto. Fali mi ono vrijeme koje sam bila nesposobna za bilo što odraditi. Stvarno je čovjeku samo najpotrebnije zdravlje...
Ovaj kolač je nastao tako da sam na Pinterestu (o kojem sam ovisna) tražila neki kolač s bjelanjcima, a da ga nisam do sada isprobala. Tako sam naletjela na ovaj s palentom i limunom. Kako uvijek imam u zalihi domaćih limuna koje ljubomorno čuvam, ovo je bila prilika za iskoristiti.


Torta od limuna i palente  

(original)


1 šalica palenta (2dl)       
3/4 šalice  brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 šalica šećera
2 jaja
3 bjelanjka
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žlice omekšalog maslaca
1/2 šalice običnog jogurta
2 žlice naribane  limunove korice
2 žlice  soka od limuna

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložiti kalup za torte masnim papirom.
Pomiješati palentu, brašno, prašak za pecivo i sol i staviti sa strane.
Tući jaja, bjelanjke i šećer mikserom dok ne postanu kremasti. Pomiješati  maslac, jogurt, koricu od limuna i sok. Sjediniti suhe sastojke s mokrim. Uliti tijesto u kalup i peći 35-40 minuta. Čačkalicom provjeriti da li je pečeno. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu.



Kolač je dosta suh, ali jako aromatičan. Idealan djeci za doručak ili popodnevnu čajanku. Prvi dan smo ga jeli samoga, a drugi dan sam dodala marmelade od šljiva što se pokazalo kao idealna kombinacija.

Kako sam u šivačkoj fazi i to u čarobnim kućicama koje nastaju od komadića šarene tkanine evo  jednog nadstolnjaka.


Uz mene s lakoćom i moja djeca šivaju, izmišljaju i zajedno sa mnom se druže u ovim tmurnim i hladnim zimskim danima. Ponosna sam na njih i evo njihovog uratka...podložak za padele...



Broj komentara: 6:

  1. Nisam nikad jela kolač s palentom
    Nadstolnjak ti je divan i baš maštovit, a i cure su odlično napravile podložak

    OdgovoriIzbriši
  2. Kolač mi je super, isprobala sam već neke kolače sa palentom, ali u sasvim drugoj kombinaciji (jabuke, grožđice, cimet), ova me baš privukla i jako mi se sviđa ! Super su mi i radovi , tvoji i od cura, baš je lijepo da zajedno uživate u ovom kreativnom radu !

    OdgovoriIzbriši
  3. Kolač je divan, ali na nadstoljnaku bukvalno zavidim!!!

    OdgovoriIzbriši