nedjelja, 29. svibnja 2016.

Torta od jagoda i bijele čokolade

Uvijek kada dobijem za izazov neku namirnicu, gledam da je spremim na drugačiji način nego obično. Da koristim namirnice koje inače ne povezujem. U ovom slučaju to su mak i jagode. Odlična kombinacija i još kad se to sve ušuška s kremom od bijele čokolade...neodoljivo...



Sastojci:
  • 100 g bijele čokolade
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 230 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog maka
  • 125 g omekšalog maslaca
  • sol
  • 150 g šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 500 g jagoda
  • 150 g marmelade od jagoda
  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer


Priprema:
  1. Čokoladu otopiti u 300 ml slatkog vrhnja. Kada se ohladi staviti u hladnjak.
  2. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, mak i prstohvat soli.
  3. Posebno miksati otopljeni maslac sa šećerom, naribanom koricom i sokom limuna. Umiksati jedno po jedno jaje, zatim dodavati brašno i naizmjenice mlijeko.
  4. Pripremljenu smjesu izliti u manji kalup za tortu i peći oko 40 minuta. Kada se ohladi prerezati ga na tri lista.
  5. Jagode oprati, očistiti i prepoloviti.
  6. Slatko vrhnje s čokoladom izmiksati dok se ne dobije krema, zatim ručno umiješati narezane jagode. Par ih ostaviti za ukras.
  7. Dva lista premazati ugrijanom marmeladom od jagoda, zatim namazati kremom i jagodama, staviti drugi list i ponoviti postupak.
  8. Stući preostalo vrhnje i premazati tortu. Ukrasiti jagodama i svježim listićima metvice. Neka jedan dan odstoji u hladnjaku (najbolje preko noći) i tek onda rezati.


Recept je objavljen na Gastro.hr

petak, 20. svibnja 2016.

Dizani kolač od rabarbare

Prije dvije godine dobila sam od jedne gospođe rabarbaru, pretraživala recepte s njom i odlučila se za dizani kolač  iz knjižice Dr. Oetkera. Do danas ga nisam objavila na blogu, a kako je sada njeno vrijeme, iskorištavam priliku. Ako  je uspijete pronaći pripremite ovaj ukusni kolač. 
Rabarbaru botaničari zovu povrćem, a kuhari voćem. Za ishranu se koriste samo stabljike. Pokušala sam je uzgojiti u vrtu, nakon što sam od kolegice dobila sadnicu, ali nažalost primorska klima ili nešto drugo joj nisu odgovarali. 
 
 

Za dizano tijesto:


  • 370 g brašna
  • 1 instant kvasac
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g otopljenog maslaca


Za nadjev:


700 g rabarbare

Za kremu od sira i vanilije:


  • 4 žumanjka
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 250 g svježeg sira
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice limunovog soka
  • 100 g šećera
  • 1 puding s okusom vanilije
  • 3 žlice griza
  • 4 bjelanjaka

Za posipanje:

blanširani bademi za posipanje

Priprema:

Brašno staviti u posudu i promiješati sa suhim kvascem. Dodati šećer, vanilin šećer, sol, jaje, mlijeko i maslac. Sastojke promiješati i izraditi da se dobije, glatko tijesto. Ostaviti da se diže. Kako naravno nisam stigla isti dan napraviti, dizano tijesto sam stavila u frižider, ništa mu ne smeta. Drugi dan sam razvaljala tijesto i stavila ga u duboki lim podignutih rubova,  čini mi se da je moj bio premali pa se tijesto dosta diglo, ali sve ovisi kako volite. Za nadjev očistiti rabarbaru od kožice i odstraniti listove, ako ih ima jer su toksični. Narezati je na komade veličine 2 cm i poslagati po tijestu.
Od žumanjaka s kiselim vrhnjem, svježim sirom, mlijekom, limunovim sokom, šećerom, praškom za puding i grizom izraditi nadjev. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i umiješati.
Masu izliti preko rabarbare, posuti listićima badema i staviti peći. Peći oko pola sata, dok se lijepo ne zapeče. Neka se kolač ohladi, pa ga posuti finim šećerom.
 

 

Recept je objavljen na portalu Dom i Stil.

srijeda, 11. svibnja 2016.

Torta tenis teren

- Mama jako te volim...
- I ja tebe ljubavi...
- Više nego Ninu?
- Ne...
- To uvijek kažeš...
Nikada nisam radila razliku između njih. Iako izgledom gotovo iste, temperamentom dosta različite. Njegujem osobnost jedne i druge. Nikada ih nisam oblačila isto i tako je i ostalo do danas. Kako u ponašanju tako i u oblačenju, svaka ima svoj stil. Ne uspoređujem ih, već potičem svaku pojedinačno. Odlične učenice, dobre, u treningu...nekako uvijek mislim da im je previše svih tih obaveza, ali uspjevaju sve. Dok traje, traje...ušli smo u 11 godinu, na početak puberteta. Stalno čujem...vidjet ćeš kada se promijene. Čekam spremno divljanje hormona, nadam se da ćemo i kroz to proći sa smijehom, razgovorom i ljubavlju kao što smo to prolazili i do sada.

One su odabrale sve za rođendan, od okusa, izgleda torte do izbora kolača. Najprije su željele dvije torte, no uspjela sam ih nagovoriti da mama jednostavno uz posao ne stigne. Bile su mi velika pomoć. Nina je ispekla sama cijeli kuglof i ukrasila ga...Roza je pomogla u ostalim stvarima. Mogu im slobodno sve prepustiti, sve su naučile...

Torta je bila najjednostavnija...biskvit, puding, jagode...


Torta od jagoda i pudinga
(original)

Biskvit:

  • 5 velikih jaja
  • 15 dkg šećara
  • 1 vanilin šećer
  • 6 punih velikih žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 velike žlice ulja
  • 3 velike žlice mlijeka
  • malo ribane korice limuna
Krema
  • 7dcl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 15 dkg šećera
  • 2 dcl tučenog vrhnja za šlag
  • 500 g jagode
 
 
 
Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumancima dodat šećer i vanilin šećer i mikserom pjenasto umutiti.
Stući bjalanca.U žumanca dodati ulje i mlijeko i dobro izmiješati. Malo po malo dodavati brašno s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati bjelanca i koricu limuna. Ja sam pekla u dva puta biskvit od ove količine. Čak mi je ovaj drugi bolje ispao što je duže stajao. Peći oko 15ak min na 180st.

Pola litre mlijeka stavit na vatru i staviti šećer, a u ostatak mlijeka razmutiti dva pudinga. Skuhati.
Na vrući poding stavite prozirnu foliju da se ne uhvati korica, tako neće biti grudica kad se spoji s šlagom. Kad se puding ohladio dobro ga stucite mikserom. On postane kremast a i ova metoda je odlična da se ne stvore grudvice. Stucite šlag i spojite s pudingom.


Na pola biskvita, natopljenog mlijekom, stavite pola kreme i voće. Stavite drugu polovinu kreme i drugi biskvit. Torta je boložena domaćim fondatom. Mreža je rađena od čokolade.
 
 
Cake posevi su bili u obliku tenis loptica i djeci su se najviše svidjeli, sve je nestalo u tren oka.
 
           
 
Još nisam napisala recept o ovom kuglofu, ali postoji cijela priča pa ću jedan post posvetiti samo njemu. Najobičniji mramorni kuglof, a djeca i roditelji ga jednostavno obožavaju, svi pitaju recept. Ovaj kuglof je napravilo moje dijete od početka do kraja                                                         
 
 




 

nedjelja, 1. svibnja 2016.

FBI rukavice...Gaga u kujni

Prije FBI rukavica nisam poznavala Draganin vegetarijanski blog. Drago mi je da sam je upoznala jer obožavam raznolikost jela bez mesa. Zabilježila sam si kao i uvijek desetak recepata, isprobala tri, a fotkala jedva dva.
Prvi recept koji sam isprobala bila je juha od batata, mrkve i đumbira.  Jednom djetetu se toliko svidjela da je pojela tri tanjura. Tada je nisam uspjela slikati. Drugi put sam je opet radila kako bi je slikala, ali dok sam došla s posla oni su juhu već pojeli i naravno nisam je opet uspjela uslikati. Ali nema veza, juha je za svaku preporuku i sigurno ću je opet raditi.


Jedino jelo koje sam u miru isprobala i pofotkala su Kuglice od datulja i kokosa. Radila sam ih sa suhim datuljama i isto su bili fini. Zdravi desert...stalno bi jela takve.

Kako se bližio mjesec kraju, bilo mi je žao da nisam još nešto isprobala. prilika je bila dječji rođendan, ostalo mi oraha i napravila sam jedan tako jednostavan kolač, da su svi bili oduševljeni, tražili su recept. A ono...izmutiš 4 sastojka u padeli bez miksera i staviš peći...Bubine štangle od oraha. Jutros kada je rođendan završio uspjela sam komadiće pokupiti da bih pofotkala. Izgledaju očajno, ali svi su rekli da su prefini...


Žao mi je da nisam isprobala pizzu s karfiolom i batat s brokulom iz pećnice. Ali sada mi je blog zabilježen i pratim Draganu i dalje i veselim se novim vegetarijanskim idejama.