četvrtak, 19. siječnja 2017.

Maneštra ili varivo od leće


U subotu smo se vratili sa skijanja, bilo je stvarno prelijepo. Osam familija i 17-tero djece, gdje god da si bio na stazi uvijek si naišao na nekoga. Druženje, smijeh i stvarno aktivan odmor. 

Nekako sam pristala raditi odmah u nedjelju (nadam se da ću druge godine pročitati ovaj post i biti pametnija). Malo duže spavanje, pranje samo jedne mašine robe i odmah raditi. Ono što je još gore, u ponedjeljak sam bila jutarnja. U normalnim okolnostima, dobro se organiziram, ali ovaj put, to je bilo nemoguće. Krpala sam svaki dan, smišljala ručkove koji su za čas gotovi. Zapravo, stvarno se mogu napraviti zdravi ručkovi u pola sata. Tako da i žene koje rade ujutro i ne skuhaju navečer ručak za svoju obitelj, jedan od prijedloga je i jednostavna maneštrica od leće. 

Leću namočite prije posla i kad dođete doma za vrlo kratko vrijeme imate zdrav i ukusan obrok kojeg kao kašicu možete ponuditi i vašim bebicama poslije osam mjeseci.



  • 500 g suhe zelene leće 
  • 1 poriluk (kapula)
  • 3 mrkve
  • stručak celera
  • 2 lovorova lista
  • 3 češnja češnjaka
  • kurkuma maslinovo
  • ulje




Na maslinovom ulju popržite poriluk i mrkvu narezanu na kolutove. Dodati im ocijeđenu leću, ubaciti lovorov list, narezani celer posoliti, popapriti i zaliti vodom da prekrije leću. Pustiti kuhati oko 25 minuta. Vode dodavati po potrebi ako pokuha. Pred kraj kuhanja dodati 3 iskosana češnja češnjaka i pola žličice kurkume (može i više ako volite). Jelo treba nakon kuhanja odstajati oko pola sata da se malo zgusne. Može se dodati još par kapi maslinovog ulja. Mi jedemo ovako, a jednom djetetu ispasiram i dodam pašticu.




U ovo zimsko vrijeme kada smo u nedostatku svježeg povrća leća je odlično rješenje.

Recept je objavljen na Gastro.hr

3 komentara: