ponedjeljak, 2. siječnja 2017.

Novogodišnji panj

Kako sam za Božić i Novu godinu uvijek u nekoj stisci, nikada nisam uspjela napraviti roladu panj. I ove godine sam 31.-ovog nakuhavala i pekla ali sam ga ipak odlučila napraviti. Kako imam ja svoje pomagačice, one su preuzele kremu, a ja biskvit. Zbog nedostatka dnevne svjetlosti i vremena (krema se nije stigla stisnuti), fotke i nisu neke reprezentativne, ali kolač je ok. Ljudima se svidio. Roladu trebate pojesti odmah ili je prekriti prozirnom folijom kako ne bi došlo do sušenja biskvita.

E da ljudi Sretna vam Nova godina! Da budete zdravi, sretni i veseli!

Protekla godina imala je svoje uspone i padove, ostvarila sam jedan divan projekt za kojeg tek moram napisati post, a to je Slatka kuharica. Jedno super iskustvo...

Novogodišnji panj



ROLADA
5 jaja
1 žličica soka od limuna
5 žlica šećera u prahu
1 žlica kakaa
4 žlica brašna
pola žličice praška za pecivo


KREMA 1

120 g mekanog maslaca
40 g šećera u prahu
20 g kakaa u prahu

KREMA 2

100 g kvalitetne čokolade
4 žlice vrhnja
1 žlica ruma
150 g mekanog maslaca
100 g prosijanog šećera

U bjelanca dodati sok od limuna i istući čvrsti snijeg u koji žlicu po žlicu dodavati šećer i na kraju žumanca. Umiješati kakao i prosijano brašno u koje smo dodali prašak za pecivo. pa sastojke zamiješati u gusto pjenasto tijesto. Tijesto uliti u lim obložen papirom za pečenje pa ga peći oko 12 minuta na 180 stupnjeva. Namočiti kuhinjsku krpu i vrući biskvit staviti na nju i zarolati. pustiti da se ohladi.
KREMA1: Maslac pjenasto umutiti sa šećerom, dodati prosijani kakao, sve još malo istući . Ostaviti malo u hladnjaku
KREMA2: Čokoladu staviti u vrhnje i rastopiti na pari. Umiješati rum i ostaviti da se ohladi. Maslac i šećer pjenasto istući i dodavati žlicu po žlicu čokolade. Sve zajedno zamiješati i pustiti da se malo prohladi u frižideru. (Postupke hlađenja ja nisam obavila i na kraju je rolada očvrsnula i izvrsno izgledala).
Razmotati roladu, odrezati dvije trakice za grane i sve premazati kremom2. Zarolati, postaviti grane i cijelu roladu premazati kremom jedan. Vilicom napraviti godove na grani. Staviti hladiti par sati.



Recept šaljem Nataliji s bloga  Mystic Cakes u igrici Ajme koliko nas je



2 komentara:

  1. Zaista dobar blog, dobri recepti, lepe fotografije. Danas sam ga otkrila i sada uživam lagano čitajući. pišem blog i možeš me naći na adresi http://traganjezaizgubljenimvremenom.blogspot.rs/ i pratiti ako želiš, srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši