srijeda, 2. siječnja 2019.

Torta od badema i naranče, bez brašna

Dragi moji želim Vam sve najbolje u Novoj 2019. godini,
 da svi skupa dobro kuhamo i fino papamo!





Sebi želim više vremena, možda novi fotoaparat, da zamijeni ovog starca od 15 godina i omogući realiziranje nekih novih ideja...

Mislila sam kako neću ništa kuhati za staru godinu, možda nešto lagano (nakuhala sam se za Božić i Badnjak), no prijatelj je nazvao i rekao da bi spremao kod nas gusku s ljutim narančama (na slici). Nije me trebalo dugo nagovarati...neka druženja i kuhanja. Brzo nam je pala noć tako da glavno jelo nisam ni uslikala, ali vjerujte da je bilo prefino, morat ćemo ponoviti kako bi slikala sve u fazama. Napravio je to vrhunski!

Ljute naranče sam iskoristila kao dekoraciju za moju novogodišnju tortu. Razmišljala sam si koja torta bi najviše pasala u ponoć. Odluka je pala na ovu, jer me prijateljica opskrbila narančama s Lošinja, a u tortu idu kuhane cijele naranče.




Torta od naranče i badema bez brašna

(izvor)


Biskvit

  • 200 g mljevenih badema
  • 6 jaja
  • 50 g nezaslađenog kakaa
  • 1,5 žličice praška za pecivo
  • cijele naranče (nešpricane) 
  • 150 g šećera

Ganache

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g tamne čokolade

Dvije cijele nešpricane naranče staviti kuhati u dosta vode. Kuhati oko 20 minuta, promijeniti vodu kako bi gorčina  bila što manja i kuhati još oko 20 minuta. Naranče trebaju biti mekane. Pustiti da se ohlade. Izvaditi im koštice i s koricom izmiksati u pire.

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati pire od naranče kakao, bademe i prašak za pecivo. Staviti u kalup obložen masnim papirom i peći oko pola sata na 180 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen. Pusiti da se ohladi.

Ja sam stavila u kalup promjera 28, ako stavljate u manji, možda će vam trebati malo duže da se ispeče.

Za ganache otopiti čokoladu  u vrhnju i pustiti da se malo prohladi, te preliti preko torte. Pustite tortu u frižideru dok se ganache ne stisne. 

Bez obzira na količine hrane koju smo pojeli i alkohola kojeg smo popili, torta je izvrsno pasal u ponoć. Degustatori su bili zadovoljni.






Nema komentara:

Objavi komentar