četvrtak, 31. listopada 2013.

FBI rukavice: kod Pomoravke


Prije nego je Zoričin blog bio izabran za pretragu zabilježila sam si jedan recept sa šampinjonima koje moram probati. Naravno da je još recepata koje sam zamijetila, ali na žalost premalo vremena za realizaciju. Prvi put sudjelujem u ovoj igrici i mislim da je Zoričin blog pravo mjesto za to. Svaki put kad ga pregledam, uvijek je tu s nekim novim receptom...često se pitam, Bože pa kad ta žena  stigne toliko....Mislim da ću se uvijek vraćati toj riznici recepata.

Marinirani šampinjoni





Što se tiče ovih šampinjona, ja sam oduševljena, jedva sam dočekala večer da ih probam ovako marinirane.  Recept je jako jednostavan,  a užitak ogroman. Jedini nedostatak je što nema količina vode koja se stavlja pa sam dosta vode bacila jer sam naravno stavila previše, ali nema veze...



 Zorice hvala na prekrasnim receptima, uvijek ih rado čitam...



nedjelja, 27. listopada 2013.

Jesen u meni...

Nije nam baš lako s ovom kišom. Svi oni koji žive u Primorju znaju na što mislim. Pogledaš televiziju, kad ono u cijeloj Hrvatskoj sunce, samo na sjevernom Jadranu magla i kiša. Pa snađi se druže...Obilazim ja svoje cvijeće i kad kiša pada, otkinem ocvalo i naiđem na zanimljive prizore. Jedan od takvih je i nezaobilazna paukova mreža s kapljicama kiše...jedinstvena prirodna pojava.



zatim maslina...


 pa šafrančić...



maćuhice i vrijesak...


Ima ta jesen stvarno svoje čari, a da ne govorim svoje plodove. Toliko sam dobila jabuka da svaki kolač koji radim mora sadržavati jabuke. No ovako minijaturne još nisam vidjela...


Nisam dopustila da ih se jede, ostale su za ukras.
No dobila sam jabuke koje su idealne za ovu pitu. Može ona stajati ali smo je pojeli začas. Za one koji nemaju ovakve papače kao ja, pita se radi u velikom protvanu pa može biti desert za par dana.


Recept sam pronašla ovdje

ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Pužići s jabukama i lješnjacima


S različitih strana  dobila sam hrpu jabuka. U zadnje vrijeme sve kolače koje sam radila bili su upravo od njih. Jedan dio došao je iz Like, a drugi iz Zagorja. Ove iz Zagorja brže trule tako da njih prve koristim, a ove iz Like djeca klopaju. Nikada do sada nisam pokušavala napraviti rolice...one s cimetom su mi nekako bile preobične pa sam pretraživala i došla do ovog recepta koji je naravno morao sadržavati jabuke (inače ga ne bi ni isprobala). Rezultat je za mene bio izvrstan kao i za mog muža, no djeca nisu baš za orašaste plodove. Žalile su se, ali su ipak jele. Taj njihov ukus mi uopće nije jasan, danas nešto obožavaju, a sutra im se uopće ne sviđa. Blizanke su, a različita vrsta hrane im se sviđa. S vremena na vrijeme imam prilične izljeve bijesa glede toga.



Pužići s jabukama i lješnjacima


1 vrećica instant kvasca
 250 ml toplog mlijeka
500 gr brašna
150 gr meda
sol
80 gr maslaca
150 g lješnjaka
4 jabuke
limunov sok
50 gr grožđica
1 žumance

Kvasac razmutiti u 125 ml mlijeka, ostaviti da se malo digne, pa od njega, brašna, 50 gr meda, preostalog mlijeka, soli i maslaca umijesiti tijesto. Neka se diže sat vremena. Lješnjake samljeti i izmiješati sa 100 gr meda. Jabuke naribati i preliti limunovim sokom. Tijesto razvaljati, ja sam u dvaput, da mi je lakše i premazati lješnjacima, na to rasporediti jabuke i grožđice. Polako smotati  i rezati savijaču. Može se slagati u kalup za tortu, ali ja sam u običan protvan (kao da mi ispadne više).
Premazati žumancem i staviti peći. Peče se oko 40 minuta.



Sigurno ću  ponoviti bez obzira na negodovanje moje djece...