četvrtak, 19. siječnja 2017.

Maneštra ili varivo od leće


U subotu smo se vratili sa skijanja, bilo je stvarno prelijepo. Osam familija i 17-tero djece, gdje god da si bio na stazi uvijek si naišao na nekoga. Druženje, smijeh i stvarno aktivan odmor. 

Nekako sam pristala raditi odmah u nedjelju (nadam se da ću druge godine pročitati ovaj post i biti pametnija). Malo duže spavanje, pranje samo jedne mašine robe i odmah raditi. Ono što je još gore, u ponedjeljak sam bila jutarnja. U normalnim okolnostima, dobro se organiziram, ali ovaj put, to je bilo nemoguće. Krpala sam svaki dan, smišljala ručkove koji su za čas gotovi. Zapravo, stvarno se mogu napraviti zdravi ručkovi u pola sata. Tako da i žene koje rade ujutro i ne skuhaju navečer ručak za svoju obitelj, jedan od prijedloga je i jednostavna maneštrica od leće. 

Leću namočite prije posla i kad dođete doma za vrlo kratko vrijeme imate zdrav i ukusan obrok kojeg kao kašicu možete ponuditi i vašim bebicama poslije osam mjeseci.



  • 500 g suhe zelene leće 
  • 1 poriluk (kapula)
  • 3 mrkve
  • stručak celera
  • 2 lovorova lista
  • 3 češnja češnjaka
  • kurkuma 
  • maslinovo ulje




Na maslinovom ulju popržite poriluk i mrkvu narezanu na kolutove. Dodati im ocijeđenu leću, ubaciti lovorov list, narezani celer posoliti, popapriti i zaliti vodom da prekrije leću. Pustiti kuhati oko 25 minuta. Vode dodavati po potrebi ako pokuha. Pred kraj kuhanja dodati 3 iskosana češnja češnjaka i pola žličice kurkume (može i više ako volite). Jelo treba nakon kuhanja odstajati oko pola sata da se malo zgusne. Može se dodati još par kapi maslinovog ulja. Mi jedemo ovako, a jednom djetetu ispasiram i dodam pašticu.




U ovo zimsko vrijeme kada smo u nedostatku svježeg povrća leća je odlično rješenje.

Recept je objavljen na Gastro.hr

ponedjeljak, 2. siječnja 2017.

Novogodišnji panj

Kako sam za Božić i Novu godinu uvijek u nekoj stisci, nikada nisam uspjela napraviti roladu panj. I ove godine sam 31.-ovog nakuhavala i pekla ali sam ga ipak odlučila napraviti. Kako imam ja svoje pomagačice, one su preuzele kremu, a ja biskvit. Zbog nedostatka dnevne svjetlosti i vremena (krema se nije stigla stisnuti), fotke i nisu neke reprezentativne, ali kolač je ok. Ljudima se svidio. Roladu trebate pojesti odmah ili je prekriti prozirnom folijom kako ne bi došlo do sušenja biskvita.

E da ljudi Sretna vam Nova godina! Da budete zdravi, sretni i veseli!

Protekla godina imala je svoje uspone i padove, ostvarila sam jedan divan projekt za kojeg tek moram napisati post, a to je Slatka kuharica. Jedno super iskustvo...

Novogodišnji panj



ROLADA
5 jaja
1 žličica soka od limuna
5 žlica šećera u prahu
1 žlica kakaa
4 žlica brašna
pola žličice praška za pecivo


KREMA 1

120 g mekanog maslaca
40 g šećera u prahu
20 g kakaa u prahu

KREMA 2

100 g kvalitetne čokolade
4 žlice vrhnja
1 žlica ruma
150 g mekanog maslaca
100 g prosijanog šećera

U bjelanca dodati sok od limuna i istući čvrsti snijeg u koji žlicu po žlicu dodavati šećer i na kraju žumanca. Umiješati kakao i prosijano brašno u koje smo dodali prašak za pecivo. pa sastojke zamiješati u gusto pjenasto tijesto. Tijesto uliti u lim obložen papirom za pečenje pa ga peći oko 12 minuta na 180 stupnjeva. Namočiti kuhinjsku krpu i vrući biskvit staviti na nju i zarolati. pustiti da se ohladi.
KREMA1: Maslac pjenasto umutiti sa šećerom, dodati prosijani kakao, sve još malo istući . Ostaviti malo u hladnjaku
KREMA2: Čokoladu staviti u vrhnje i rastopiti na pari. Umiješati rum i ostaviti da se ohladi. Maslac i šećer pjenasto istući i dodavati žlicu po žlicu čokolade. Sve zajedno zamiješati i pustiti da se malo prohladi u frižideru. (Postupke hlađenja ja nisam obavila i na kraju je rolada očvrsnula i izvrsno izgledala).
Razmotati roladu, odrezati dvije trakice za grane i sve premazati kremom2. Zarolati, postaviti grane i cijelu roladu premazati kremom jedan. Vilicom napraviti godove na grani. Staviti hladiti par sati.



Recept šaljem Nataliji s bloga  Mystic Cakes u igrici Ajme koliko nas je